Uglegårdsskolen, som de seneste to år har kørt et forsøg med et fælles sløjd og håndarbejdsfag er også med i det nye forsøg. Læs blog fra forsøget via linket til højre for artiklen

28 skoler skal være med til at udvikle "håndværk og design"

Regeringen vil erstatte sløjd og håndarbejde i folkeskolen med det nye fag, håndværk og design. 28 skoler skal være med til at udvikle faget og starter med håndværk og design efter sommerferien.

Publiceret Senest opdateret

Skoler i forsøget

De ti testskoler er:

· Gyvelhøjskolen,Galten

· Hunderupskolen,Odense

· Kastrupgårdsskolen,Kastrup

· Kildegårdskolen,Herlev

· Lundergårdskolen,Hjørring

· Mellervangskolen,Ålborg

· N. Zahles Seminarieskole,København

· Skørping Skole, Skørping

· Skårup Skole, Skårup

· Sønderbro Skole, København



De øvrige 18 skoler er:

· Bakkevejens Skole, Bramming

· Frydenhøjskolen, Hvidovre

· Hejnsvig Skole, Hejnsvig

· Kalbyrisskolen, Næstved

· Lyshøjskolen, Kolding

· Løjt Kirkeby skole, Aabenraa

· Mølleskolen, Skanderborg

· Osted fri- og efterskole, Lejre

· Petersmindeskolen, Vejle

· Sjælsøskolen, Rudersdal

· Skagen Skole, Skagen

· Skalmejeskolen, Herning

· Skelgårdsskolen, Kastrup

· Th. Langs Skole, Silkeborg

· Tinglev Skole, Aabenraa

· Uglegårdsskolen, Solrød Strand

· Vestre Skole, Grenå

· Østervangskolen, Hadsten

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I læreruddannelsen har sløjd og håndarbejde siden 2007 været ét fag. Og den forrige regering kørte fra 2009 til 2011 forsøg på 19 skoler med at slå fagene sammen i folkeskolen også.

Da evalueringen kom i januar i år, lød konklusionen at det var for få forsøg til, at man kunne drage en konklusion. Det fik undervisningsminister Christine Antorini  til at sige, at der fremover skal laves mere professionelle forsøg, hvor erfaringerne bliver bredt ud.

Sløjd og håndarbejde bliver ikke slået sammen efter evaluering

For knap to måneder siden kom ministeren så med beskeden om, at regeringen ønsker at indføre et nyt fag i folkeskolen, håndværk og design, i stedet for sløjd og håndarbejde, og at nye forsøg ville blive sat i gang.

"Vi synes, at sløjd og håndarbejde trænger til en modernisering, og vi vil gerne give den praktisk-musiske dimension et løft og få den mere i spil, når vi starter arbejdet med en folkeskolereform i efteråret", sagde hun til folkeskolen.dk.

Nyt fag i folkeskolen: Håndværk og design

28 skoler udvalgt

Det nye fag skal udvikles i samarbejde med skolerne, så alle, der har erfaringer med faget har kunnet søge. Det har 28 skoler gjort, og ministeriet vil nu hente erfaringer med at planlægge, gennemføre og evaluere undervisningen, som resten af landets folkeskoler kan tage afsæt i, hvis det nye fag på bliver indført på alle skoler i 2013.

"Det er dejligt, at så mange skoler har lyst til at være med i udviklingsprojektet. Det betyder, at vi kan få indsamlet systematiske og konkrete erfaringer med faget håndværk og design, inden at det rulles ud på alle folkeskoler. Der er allerede lagt et solidt grundlag for udviklingsprojektet, og jeg glæder mig over udsigten til et fag, der giver håndværksfaget mere volumen og synlighed", siger Christine Antorini.  Ti skoler vil blive fulgt særligt tæt

Ti af de 28 skoler er udvalgt til at være særlige testskoler. Her vil eksterne konsulenter følge processen og Professionshøjskolen UCC vil give skolernes lærere rådgivning for at kvalificering af undervisningen.

Skolerne har været til et opstartsmøde 14. juni. I efteråret vil de samles til et midvejsmøde og et afsluttende møde bliver holdt i februar 2013. Erfaringsopsamlingen forventes afsluttet i foråret 2013.

Blog: Sløjd og håndarbejde