Debat
1   62

'Lykke til' alle de nye skolestartere - de får brug for det!

Jeg fik sådan en grim smag i munden i morges. Smagen af at nogen bliver ført bag lyset. Og så endda små børn og så ved højlys dag. Det skete mens jeg sad i mit køkken, drak sort og stærk kaffe, mens jeg læste Pia Olsen Dyhrs opslag på Facebook, hvor hun skrev ’Tillykke til alle de dejlige skolebørn, der starter skole i dag’.

Jeg fik sådan en grim smag i munden i morges. Smagen af at nogen bliver ført bag lyset. Og så endda små børn og ved højlys dag.

Det skete i morges, da  jeg sad i mit køkken, drak sort og stærk kaffe, mens jeg læste Pia Olsen Dyhrs opslag på Facebook, hvor hun skrev ’Tillykke til alle de dejlige skolebørn, der starter skole i dag’.

Artiklen fortsætter under banneret

Tillykke, tænkte jeg. Tillykke… På en eller anden måde klingede det så hult i mine ører. Tillykke med hvad? Med at de små forventningsfulde små mennesker fulde af gåpåmod og munden fuld mælketænder nu kan se frem til 10 lange skoleår med lange skoledage plastret til med tests, prøver inden de tests, et væld af målinger, vurderinger og et utal af voksne fagprofessionelle at skulle forholde sig til?

For dem er det på baggrund af politisk bestemte rammebetingelser lykkedes at få virkelig mange af gennem et skoleliv og indimellem desværre også bare på få skoleår. Som en dreng i 5. klasse sagde til mig: ’Nu har vi dansklærer nummer 8. Jeg kan ikke huske hvad den nye hedder. Og vi får sikkert også snart en anden’.

Er det det, vi ønsker tillykke med?

Eller er det tillykke med at sandsynligheden for at blive ramt af skolevægring (frygteligt ord i øvrigt!) er større nu end nogensinde før? Eller sandsynligheden for at havne i et henvisningsark til børne- og ungdomspsykiatrien? Eller for at blive ramt af angst? Eller ’bare’ for generel mistrivsel?

Er det det, vi ønsker tillykke med?

Ville det ikke være på sin plads at sige ’lykke til’ i stedet for ’tillykke’? For det får de brug for. De får brug for, at vi ønsker dem lykke til, hvis de i en alder af 6 år ikke har formået at udvikle deres fulde potentiale for at blive omstillingsparate, fleksible og læringsparate.

Lykke til…

Pia Olsen Dyhr tilføjer også at ’Vi skal give børnene bedre undervisning, mere tid og frihed til lærerne…’.

Det kan ingen nok være uenige i. Men ord er så taknemmelige, de kan klinge så hult og et ’tillykke’ lyde så forlorent. Som det gjorde, da jeg drak min kaffe i morges.

Vi har ikke brug for flere ord og en hulens masse varm luft. Faktisk har jeg været ved at blive kvalt i varm luft og vandfarve fra politisk side i flere år, mens jeg har set den ene dedikerede ildsjæl efter den anden forlade den Folkeskole, som vi burde værne om og passe rigtig godt på.

Vi har brug for at få fjernet L409, få den såkaldte reform rullet tilbage og give lærerne mulighed for igen at kunne udføre et solidt stykke arbejde båret af stort engagement og virkelyst.

Og så skal vi have en Folkeskole, hvor vi styrker elevernes nysgerrighed og undren, hvor det er tilladt – eller et krav – at fejle og hvor konkurrenceelementet er udskiftet med trivsel.

Så vil jeg – uden at blinke – og uden at lyve sige stort TILLYKKE til vores små skolestartere. Indtil da holder jeg vejret og ønsker alle de fine små mennesker oprigtigt LYKKE TIL.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.298 andre er allerede tilmeldt

Det faglige netværk Børnehaveklassen er for alle, der arbejder i eller interesserer sig for børnehaveklasser. I samarbejde med Børnehaveklasseforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
611 andre er allerede tilmeldt