Skuespilleren Colin Firth har ikke selv stammet, men det gjorde hans instruktør som barn.

Oscarvindende storfilm sætter seriøs fokus på stammen

Der er mange myter om stammere, men filmen "Kongens store tale" giver en god forståelse af, hvad stammen er, og hvad det betyder for et menneske at have et kommunikationsproblem. Derfor kommer filmen stammere til gavn, vurderer faglig koordinator.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Kongens store tale" har taget filmverdenen og publikum med storm, og ved uddelingen i søndags løb filmen med syv Oscars, heraf fire af de store priser med Årets film som den største.

Den handler om den forsagte Bertie, der i 1936 pludselig bliver kronet som konge af England. Han lider af en talefejl, der gør det svært for ham at fremstå som den stærke leder, landet har brug for, da England er på vej i krig med Tyskland.

Kongen får teknikker til at kontrollere sin stamment

Kongen mødes med den excentriske taleterapeut Lionel Logue, der kæmper for at gøre kongen i stand til at holde en stor tale, der samler nationen før Anden Verdenskrig. Efter en svær start begynder de to at finde ind til hinanden og frem til uortodokse, men effektive metoder, der udvikler kongens sprog og talegaver.

"Han har tidligere gået til stemmeundervisning, uden at det har nyttet, så han har nærmest opgivet alt håb om at komme til at tale normalt, indtil han får kontakt med talepædagogen", siger Per Fabæch Knudsen, der er faglig koordinator på stammeområdet i Videnscenter for Handicap og Socialpsykiatri i Servicestyrelsen.

Per Fabæch Knudsen trækker en parallel til i dag.

"Fire-fem procent af alle børn stammer i løbet af deres taleudvikling, og når man op i en hvis alder, bliver man ved med at stamme. Men man kan lære teknikker til at kontrollere sin stammen".

Folk kan lide at se et menneske overkomme en forhindring

Der er mange myter om stammere, for eksempel at de stammer, fordi de er blevet drillet som børn, eller fordi deres far har været streng eller deres mor overbeskyttende.

"Filmen bygger ikke på myter, men giver et rigtig godt billede af, hvad det betyder for et menneske at stamme", siger Per Fabæch Knudsen.

Kongen spilles af Colin Firth, og under filmfestivalen i Berlin i sidste måned gav han over for Politiken sit bud på, hvorfor filmen er blevet en succes.

"Jeg tror, at folk kan lide at se et menneske overkomme den forhindring, ikke ved at holde op med at stamme, men ved at håndtere frygten - og så sker det gennem venskab. Lionels venskab er grunden til, at folk elsker filmen. Han er som en skytsengel, og alle drømmer om at have sådan en ven eller mentor, der holder så meget af dig, at han aldrig giver op".

Seriøs tilgang får publikum til at reflektere

Mange husker, hvordan Michael Palin i rollen som Pontius Pilatus i Monty Pythons "Life of Brian" holder en tale, hvor han til udbredt morskab for forsamlingen læsper. Da hans fætter fra Rom forsøger at komme ham til undsætning, viser det sig, at han stammer.

"Monty Python tog fat i, at stammen kan være morsomt for andre, og de fik folk til at grine med. "Kongens store tale" behandler problemet seriøst, og det giver for det første en anden forståelse, for det andet får det publikum til at reflektere", siger Per Fabæch Knudsen.

Det er Berlingskes anmelder, Ebbe Iversen enig i. Han skriver blandt andet.

"'Kongens store tale' er hverken nyskabende eller banebrydende, men den er meget morsom, meget bevægende, meget smuk at se på og meget tankevækkende. Meget mere kan man vel ikke forlange".

Det skal retfærdigvis siges, at Michael Palin siden har lagt navn til et center i London for børn, der stammer. Anledningen var dog ikke "Life of Brian", men "A Fish Called Wanda", hvor han spiller Ken, der stort set ikke får sagt noget, fordi han stammer. Michael Palin baserede rollen på sin egen far, der stammede hele sit liv.

Stor interesse for nordisk konference

Til maj er Videnscenter for Handicap og Socialpsykiatri aktuel med den anden nordiske konference om stammen og løbsk tale. Den foregår i maj i Bergen fra 4. til 6. maj, og 116 af de 150 pladser er allerede besat.

Deltagerne kan blandt andet høre indlæg om, hvilke strategier der er mest effektive i behandling af løbsk tale, om hvorvidt hjerneforskning kan hjælpe til at forstå stammen og om aktiv talepust som et nyttigt redskab i den stammelogopædiske værktøjskasse. Oplægsholderne kommer fra Norge, Sverige, Island og Danmark. Således taler Per Fabæch Knudsen om stammen og aldring.

Læs mere om konferencen via linket til højre.