Webportal om tilgængelighed til skole og uddannelse har fået et løft

Tilgængelighed til uddannelse på undervisningsportalen EMU er blevet opdateret af Hjælpemiddelinstituttet og UNI-C. På webportalen findes en vifte af information om tilgængelighed og undervisning af børn, unge og voksne med funktionsnedsættelser.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Portalen rummer og formidler aktuel viden om tilgængelighed inden for alle områder af uddannelsessystemet: grundskolen, ungdomsuddannelser, AMU- og erhvervsuddannelser og videregående uddannelser.

Lærere kan for eksempel se, hvad de skal være særligt opmærksom på, hvis de har en elev med en funktionsnedsæt¬telse i klassen, herunder hvilke hjælpemidler de kan bruge i undervisningen.

Lettere at orientere sig

Nu er webportalens sider er blevet opdateret, og en ny forside gør det lettere at orientere sig.

"Tilgængelighed til uddannelse giver et godt overblik over området og viser vej til internettets mange øvrige resurser om tilgængelighed. Portalen henvender sig til fagpersoner, brugere og pårørende", skriver Hjælpemiddelinstituttet i sit nyhedsbrev og fremhæver, at tilgængelighed er en forudsætning for inklusion.

"Gode hjælpemidler og den rette vejledning om dem er væsentlige faktorer for en optimal undervisning af børn, unge og voksne med særlige behov".

Afsnit om forskellige funktionsnedsttelser

På grundskoleområdet kan man for eksempel læse generelt om undervisning af børn med særlige behov, men også om blandt andet ordblindhed, talblindhed, generelle indlæringsvanskeligheder, bevægelseshandicap og stammen.

Hver funktionsnedsættelse har sit eget afsnit. Om stammere hedder det, at det vigtigste, læreren kan gøre, er at skabe mulighed for, at eleven og læreren sammen kan tale om problemerne, og finde ud af, hvad der kan gøres, for at eleven får det godt i skolen.

"Læreren kan endvidere tale med forældrene og logopæden for yderligere at få en sikker fornemmelse af elevens opfattelse af sin stammen".

I øjeblikket søger de fleste råd om hjælpemidler, børn og unge med autisme, elever med generelle indlæringsvanskeligheder, talblindhed og elever med ADHD.

Tilgængelighed til uddannelse indgår i UNI-C's webportal emu.dk og har Hjælpemiddelinstituttet som redaktør. Du finder den via linket til højre.