Anmeldelse

Tag gaden tilbage

Dette kan være årets udgivelse!

Autentisk og seriøs ungdomsroman indeholder alt det, der optager unge piger. Romanen er oplagt til værklæsning.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 16-årige Polly har altid følt sig forkert i sin egen by Hirtshals. Som lille mistede hun sin mor i en trafikulykke, som alle undgår at tale om. Hun er således vokset op hos sin far og med farmor som nabo – egentlig en tryg og god barndom. Men noget har altid føltes forkert. Hun begynder på gymnasiet i Hjørring, og ved en særlig vild fest, hvor alt skal afprøves, bliver hendes tilværelse ikke længere som før. Polly bliver lagt på is af både gamle og nye venner og bliver så desperat, at hun nu vil kende den sandhed, som har ligget og luret. Det indebærer en dramatisk sejltur i morfaderens sejlbåd til Kristiansand i Norge, hvor hun fra optegnelser og udklip ved, at moderens kæreste bor, som er den eneste, der kan fortælle hende den fulde sandhed, som alle undtagen hun selv kender. Det er, som om hun har været med i en film, men en forkert film.

Fakta:

Titel: Tag gaden tilbage

Forfatter: Sarah Engell, Sanne Munk Jensen

Pris: 200

Sider: 250

Forlag: Gyldendal

Efter en dramatisk sejltur møder hun moderens kæreste, som indvier hende i det liv, hendes mor levede indtil sin død. Og Polly kan tage gaden tilbage.

Hvad der fra start lignede en af disse ungdomsbøger med en naiv pige i hovedrollen, der lader sig lokke ud i et miljø af seje piger, der vil udnytte og udstille hende, bliver dette en meget anderledes intens, nervepirrende og meget troværdig skildring af et miljø og nogle stærke personligheder.

Det er prisværdigt, at to så unge forfattere – begge født i 1979 – skriver en så autentisk og seriøs ungdomsroman, som indeholder alt det, der optager især unge piger. Romanen vil være oplagt til værklæsning i 9.-10. klasse, hvor emnerne er mangfoldige - identitet, ensomhed, fortielser og Udkantsdanmark som de oplagte.

Anbefales på det varmeste.