Anmeldelse Skønlitteratur
0   24

Sørgmodig og løfterig

”Cityfortællinger” rummer alle aspekter af Shaun Tans klogskab og kunnen hvad angår både teksterne og de fantastiske og indtrængende illustrationer.

Cityfortællinger

Fakta


Titel
Cityfortællinger

Forfatter
Shaun Tan

Illustrator
Shaun Tan

Pris
340

Sider
224

Forlag
ABC Forlag

Illustratoren og forfatteren Shaun Tans originale og smukke ”Udkantsfortællinger” udkom i 2010 og var sære og spændende historier fra mærkelige egne, der gennem fantastiske illustrationer udfordrede, overraskede og satte spørgsmålstegn ved helt almindelige hændelser. Nu har Shaun Tan udgivet endnu en fremragende bog, nemlig ”Cityfortællinger”, der er mørke og surreelle historier om menneskets og dyrenes natur og om sameksistensen mellem menneske og dyr. Det er, som om dyrene i fortællingerne ser lige igennem menneskene, og det er just ikke behagelige ting, som Shaun Tan åbenbarer for læserens øjne – hverken tekstligt eller billedmæssigt.

Artiklen fortsætter under banneret

Civilisationen er ganske enkelt på spil alle steder – akkurat som i det virkelige liv – og Shaun Tan lader ikke menneskene komme først, men sidst. Vi er bagefter, vi er afsløret og gennemlyst af dyrenes uforfalskede og rene blik. Vi er ifølge Shaun Tan underligt dobbelte i forhold til dyrene. På én gang elsker vi dyrene, men vi er også rå og barske og påfører dem ofte en meget voldsom destruktion, selv om vores liv på mange måder er flettet sammen på både godt og ondt.

I ”Cityfortællinger” er dyrene flyttet i urbane omgivelser. Naturen er tilsyneladende ødelagt. I 25 kapitler følger vi 24 dyr, krokodille, sommerfugl, hund, snegl, haj, hest, gris, fisk, næsehorn … Det sidste kapitel handler om mennesket, men det vil føre for vidt at behandle alle kapitler, selv om bogen fortjener det! Hund og menneske får en speciel behandling i hele 13 billedopslag, hvor de elleve illustrerer afstand og længsel, men hund og menneske er superopmærksomme på hinanden. I de to sidste billedopslag mødes hund og menneske i en varm omfavnelse midt i en fodgængerovergang og følges ad ud af billedet, en kvinde med hund i snor! Hund og menneske forever!

Foran i bogen citerer Shaun Tan den amerikanske forfatter Alice Walker: "The animals of the world exist for their own reasons". Det er det, Shaun Tan så tankevækkende beskriver og beviser i “Cityfortællinger”.

På en måde er ”Cityfortællinger” både sørgmodig og løfterig, pessimistisk og optimistisk, smuk og grum, nænsom og barsk, men vigtigst af alt, så gør ”Cityfortællinger” et stærkt, stærkt indtryk på læseren. Bogen vil være en gave til de ældste elever i folkeskolen (og ungdomsuddannelserne), men med dygtige dansklærere, billedkunstlærere og biologilærere ved hånden. God fornøjelse!

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.446 andre er allerede tilmeldt