Anmeldelse

Ida og Elvis

Smuk billedbog om grænser

Vinderbog i den største skrivekonkurrence for børn og unge i Danmark.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I foråret 2018 blev Danmarks første landsdækkende skrivekonkurrence for børn og unge udskrevet. Konkurrencen hed "500 ord", og temaet var grænser. Vinderen blev den 13-årige Caroline Sjøgaard med bogen "Ida og Elvis" med illustrationer af Tove Krebs Lange, som selv er forfatter og illustrator til mange kendte børnebøger, blandt andet "Læsefidus"-bøgerne.

Fakta:

Titel: Ida og Elvis

Forfatter: Caroline Sjøgaard

Illustrator: Tove Krebs Lange

Pris: 229,95

Sider: 28

Forlag: Gyldendal

Da Ida en dag kommer hjem fra skole, er hendes hamster og bedste ven Elvis forsvundet. Ida griber sit løbehjul. Egentlig må hun ikke selv gå ud, men det er jo en nødsituation. På denne tur genfinder Ida heldigvis Elvis, og som det vigtigste opdager hun, hvor vidunderligt der er herude, især da hun når mormors kolonihavehus.

Fra ekspertjuryen lyder det om bogen: ”Teksten har en god og  billedskabende historie og en særlig sproglig karakter. Den rummer både en fin humor og en tråd af alvor. Historien er bygget op omkring en kontrast mellem to verdener. Ordet grænse nævnes ikke direkte, men dommerne fornemmer klart, at hovedpersonen er nået til en personlig grænse for, hvad hun kan være med til. Der må et oprør, en forandring til”.

Hertil bibringer også illustrationerne med deres del, hvor de første sider er i gråtoneskalaen, mens der midtvejs åbnes for hele farvepaletten i et vældigt blomsterflor.

Det er blevet en meget flot udgivelse af en 13-årig debutant, men hvem er målgruppen? Bogen fremtræder som en billedbog og vil derfor sikkert blive placeret blandt billedbøgerne på bibliotekerne, men denne historie appellerer til de otte-niårige, som vil kunne spejle sig i hovedpersonen. Så det bliver bogens dilemma, om den når ud til den oplagte målgruppe.

Man kunne opfordre til, at bogen sendes gratis ud til alle skolebiblioteker i landet. Det være hermed gjort!