Faglig fornøjelse
0   10

Bo får børn til at forstå forskellige følelser

»Børn har aldrig problemer med at bruge hovedet Bo. Bo har en umiddelbarhed, og det betyder, at børnene kan tale om deres følelser, uden at det bliver for overvældende for dem.

Hele ideen til Bo - hovedet med forskellig mimik og de små film - kom i Legoværkstedet, hvor jeg underviser. Der var nogle hoveder, men de så kun glade ud. Så jeg talte med vores huskunstner Niels Rahbek om at lave nogle modeller med forskellige ansigtsudtryk. Han lavede dem todimensionelle - først tolv modeller. Nogle børn har svært ved at sætte ord på deres følelser, og her hjælper det at få sat et ansigt på følelsen.

Faglig fornøjelse

Der findes regler, krav, elever og kolleger, der har indflydelse på lærerens undervisning. Nogle gange er indflydelsen positiv. Andre gange irriterende. Men lige meget hvad sker der noget godt en gang imellem. Vi spørger lærere, hvornår de sidste gang gik ud ad skoleporten med løftet pande og smil på læben.

Mød lærer Carsten Møller, der sammen med skolens huskunstner Niels Rahbek har udviklet Bo - hovedet med mimik, der kan få børn til at tale om deres følelser. Han er også inklusionsvejleder på Sødalskolen i Aarhus og uddannet terapeut.

Han og Niels Rahbek har været med i DR-programmet »Løvens Hule« med det pædagogiske værktøj Bo og Bo Boxen, der er en lille kuffert med ansigt, et spejl og en plakat med 16 forskellige ansigtsudtryk. De fik 70.000 kroner i donation og har fået 50.000 kroner af Smukfonden til at sætte Bo Boxen i produktion.

En dag kom en pige hen til mig. Hun var meget ked af det, og selv om jeg spurgte og var empatisk, blev hun ved med at være meget ked af det. Jeg gav hende hovedet og spurgte, om hun havde lyst til at vise mig, hvordan hun havde det. Hun satte øjne, øjenbryn og mund som 'ked af det'. Jeg spurgte hende, hvad der skulle til, for at det kunne blive bedre, og hun rettede på Bos øjne og mund, og samtidig ændrede hele hendes krop og ansigt sig. 'Nu er det bedre', sagde hun og så glad ud. Jeg spurgte ind og fik et hurtigt svar, hvorefter hun spurgte, om hun måtte gå tilbage i klassen. Hun styrede selv sin proces og sine spejlneuroner.

Artiklen fortsætter under banneret

For nogle børn i høj arousal bliver det farligt med følelserne. Her hjælper Bo dem med at forstå, hvordan de har det.

Efter at vi har været i 'Løvens Hule' (tv-program, redaktionen), blev vi nærmest slået bagud af den store interesse. Vi har udviklet kurser og har fået produceret 500 Bo Boxe. Det hjælper børnene til at se, hvordan de og andre ser ud, når de har det godt, og når de har det dårligt eller er vrede. Vi bruger det også til børn med ADHD og i autismespektret. Og til voksne«.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.174 andre er allerede tilmeldt