Anmeldelse Dansk
0   28

Moderne litteraturoplevelse

En lysende stjerne af en intermedial og grafisk roman.

Nord

Fakta


Titel
Nord


Kontakt udgiver for pris

Forlag
Gyldendal

"Nord" er svær at komme uden om, og den lyser som en stjerne både under og efter læsningen, der udvider ens horisont inden for både genre og (gen)oplevelse af den nordiske mytologi.

Artiklen fortsætter under banneret

Nord er navnet på en 14-årig pige, der drager ud i verden for at finde sin mor. Men der er klimakatastrofe – et rent ragnarok, hvor livets træ, Yggdrasil, er ved at gå under, og Nord må tage kampen op i et interaktivt samspil af animation, lyd, illustration og tekst. Dværge, mytologiske figurer og fortidsvæsener fra den kulturelle arv beriger fortællingen og gør den levende og nærværende. Tonen er mørk og æstetisk på bedste new nordic vis – en multisensorisk oplevelse for alle sanser. Læsningen kan ske via musen eller gamerknapperne.

Det spændende undervisningsmateriale udfordrer elevernes litteraturarbejde til at lave litteraturcirkler og for eksempel kapitelsnap og præsentere kapitlet på en visuel måde, hvor skærmbillederne skal sættes sammen med tegning og tekst og emojis. I en af opgaverne skal eleverne dramatisere persongalleriet og lave et talkshow med Odin. Her får eleverne mulighed for både at læse mellem linjerne og få oplevelser med skuespil. En anden af opgaverne består i at lave en bogtrailer med "Dig og mig ved daggry" som eksempel. Som afslutning på forløbet skal eleverne perspektivere i form af eksempelvis enten en billedanalyse eller en lydbearbejdning som et soundtrack.

De små film til forløbet giver god indføring og indsigt i eksempelvis lyduniverset og den digitale oplevelse. Herudover kan eleverne møde værkets forfatter, Camilla Hübbe, der fortæller om de forskellige spor i handlingen, og illustrator Rasmus Meisler, som fortæller om den rumlige oplevelse af bogen. "Nord" blinker, længe efter at skærmen er slukket.

"Nord" blev prisbelønnet som en af årets ti bedste bøger i 2017 af Statens Kunstfond. "Nord" er tilgængelig på Gyldendal i "Dansk i dybden" med undervisningsmateriale af ph.d. i multimodale fortællinger Ayoe Quist Henkel.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
17.316 andre er allerede tilmeldt