Anmeldelse

Dallas København

Fortælleglæde og hittepåsomhed!

”Intet forandrer sig aldrig” er romanens undertitel, men forandring på den hårde måde undgår Dallas ikke. Kan hendes ukuelighed bringe hende videre? Det er det store spørgsmål, der står tilbage, når man lukker bogen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dallas København hedder en pige på 12, der bor hos sin oldefar Monty i en kæmpestor, faldefærdig villa på Frederiksberg. Hun er et af den slags børn, der flyver under radaren, for underligt nok får samfundets overvågende funktioner ikke for alvor øje på hende og den manglende omsorg fra de voksnes side.

Fakta:

Titel: Dallas København

Forfatter: Peter Molde-Amelung

Sider: 288

Forlag: Politikens Forlag

Dallas' mor rejser fra land til land for at redde truede dyr, men hvem der er Dallas' far, får vi i første omgang ikke noget at vide om. Vi må vente til slutningen af historien, hvor det springer som en bombe i fortællingen, og det må siges, at denne streng i handlingen slutter lidt i mol.

En dag får oldefar en telefonopringning fra fortiden, og den sender ham på en lang tur til Nordnorge, og han efterlader Dallas alene på Frederiksberg. Imidlertid møder hun den 13-årige Jack, hvis brutale far sidder i fængsel, og moderen har ”rotter på loftet”. Ikke just nogen idealsituation. Sammen med Jack indleder Dallas en farefuld eftersøgning efter oldefar.

Romanen er fuld af – indimellem – lidt for fantasifulde og farefulde situationer og indfald, selv om det naturligvis er en eventyrlig fortælling. Dallas og Jack hopper for eksempel uden problemer på et godstog til Nordnorge og kommer derop uden synderlige vanskeligheder. Forfatter Peter Molde-Amelung strør generøst voldsomme, pudsige og farefulde situationer ind i romanen og præsenterer mange besynderlige og sjove typer i bogen. Hans fortælleglæde er absolut smittende igennem alle bogens 288 sider.