OK18
1   1

KL lover godt samarbejde

Fagbladet Folkeskolen har spurgt KL’s topfolk om, hvad de vil gøre for at give folkeskolen en ny start.

Hvorfor skal lærerne have tillid til KL? Vil en undersøgelseskommission give lærerne bedre arbejdsforhold? Og kan KL og lærernes forhandlere nogensinde blive enige? Folkeskolen har spurgt fem topfolk i KL om, hvad de nu vil gøre, for at lærerne kommer til at mærke forandringer i hverdagen.

Høje-Taastrups konservative borgmester og formand for KL's Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler, har nu tre gange uden held forhandlet lærerarbejdstid med lærernes formand, Anders Bondo Christensen. Han mener, at KL i lige så høj grad som lærerne har brug for at få skolen ind i »en normal gænge igen«.

Artiklen fortsætter under banneret

»Vi skal forbi den konstante skyttegravskrig, så der ligger en meget stor vilje og en moralsk forpligtelse til, at det her skal blive en stor succes for begge parter«, siger Michael Ziegler. Han tror på, at en uvildig undersøgelseskommission kan gøre en forskel:

»Det her betyder, at begge parter nu sænker skuldrene lidt, træder et skridt tilbage og lader mere neutrale personer prøve at se tingene igennem på en ny måde«.

Michael Ziegler fortæller, at han nu meget tydeligt vil italesætte over for borgmestrene, hvor vigtigt det er, at man også lokalt er klar til en ny start. Han forventer igen at blive en central person: »Nogle vil skele til: 'Hvad bruger ham der Michael Ziegler det til lokalt?'«

Høje-Taastrup er en af 26 kommuner, hvor man ikke har indgået en lokal arbejdstidsaftale med lærerne.

Får det nogen betydning for de lokale arbejdstidsforhandlinger i din kommune?

»Det tænker jeg ikke umiddelbart, at det vil gøre. Set med mine øjne er hele ideen med det her, at der vil komme noget ud af det, som kan levere stærkt input og stærke anbefalinger til de forhandlinger, vi skal have umiddelbart efter. Det er jo noget, vi vil få om halvandet år«.

En underskrift forpligter

KL's nye formand, Jacob Bundsgaard, er socialdemokratisk borgmester i Aarhus, der som den første kommune fik en lokal arbejdstidsaftale for lærerne efter lovindgrebet i 2013.

»Jeg kaster mig ind i arbejdet med et brændende ønske om, at der er gode rammer for det at være folkeskolelærer, uanset hvor i kongeriget man er lærer«.

Mange har i debatten stillet spørgsmål ved, om KL overhovedet er forpligtet til noget som helst af en undersøgelseskommission. Jacob Bundsgaard er ikke i tvivl:

»Vi er helt konkret forpligtet af den underskrift, der er sat på aftalen til at indgå et forløb, der kan danne fundament for en ny arbejdstidsaftale«, lyder hans helt præcise formulering.

Han håber, at det lykkes.

»Jeg håber, at man kan nå i mål inden overenskomstforhandlingerne i 2021 - men bagkanten er 2021«.

Herlevs socialdemokratiske borgmester, Thomas Gyldal, er også ny mand på posten som formand for Børne- og Undervisningsudvalget i KL. I Herlev er der også en lang tradition for et tæt samarbejde mellem lærerkreds og kommune, og kommunen har en lokal arbejdstidsaftale for lærerne. Thomas Gyldal håber, at et nyt fælles samarbejde kan styrke folkeskolen på flere planer:

»Er styringen i virkeligheden på alle parametre til gavn for kerneydelsen, eller kunne vi med rette være lidt kritiske over for nogle af de ting, vi selv har bygget op, sådan at vi kunne frigive tid, energi, resurser og overskud til at levere mere ind i kerneydelsen?« spørger han.

Han håber, at overenskomstforliget kan være med til at udvikle samarbejdet ikke bare i Herlev, men i hele Danmark, og ikke først ved overenskomstfornyelsen i 2021.

»Jeg forestiller mig ikke, at vi sætter verden i stå og så venter på, at der kommer noget ud fra centralt hold. Jeg tænker, at vi arbejder centralt, og samtidig at man i 98 kommuner vil gøre alt, hvad man kan, for at få vilkår, der kan skabe den gode undervisning«.

Resurser til samarbejde

Kristian Wendelboe har været administrerende direktør i KL siden 2011. Han er klar til at sætte resurser af til arbejdet.

»Den rapport kommer vi ikke til at kunne stille på hylden for at samle støv. Begge parter har committed sig på at tage den dybt alvorligt«, siger han om undersøgelseskommissionens afrapportering.

Han vil ikke give et tidspunkt for, hvornår lærerne får en arbejdstidsaftale.

»Det kommer an på den overenskomstforhandling, der kommer bagefter«, siger han: »Jeg tror næsten, at det vigtigste er, at vi begge to er enige om, at de fem års krig, der har været i folkeskolen, ikke kan fortsætte«.

Og Kristian Wendelboe bliver støttet af udviklingsdirektør for indsats på skoleområdet i KL Arne Eggert:

»Lige siden blækket på aftalen blev tørt, har vi gjort alt det, vi overhovedet kunne, for at vise, at vi vil det her. Vi dedikerer så mange resurser, som det måtte være nødvendigt«.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ