"Vi må konstatere, at vi ikke har hvid røg", sagde Anders Bondo Christensen da han forlod forhandlingerne i Forligsinstitutionen sent onsdag aften.

Efter arbejdstidsforhandlinger: Parterne skilles uden en aftale

Det blev til 14 timers forhandlinger om både lærernes arbejdstid, lønnen og frokostpausen, før de kommunale topforhandlere tog hjem uden en aftale. Ifølge Anders Bondo er der brug for et gennembrud i de statslige forhandlinger. De kommunale forhandlinger fortsætter søndag.

Publiceret Senest opdateret

Mulig storkonflikt

Den 28. marts benyttede forligsmand Mette Christensen sig af sinmulighed for at udskyde konflikten på det offentlige arbejdsmarked14 dage for at forsøge at nå et resultat. Dermed er der ligenu udsigt til strejke fra den 22. april 2018 og lockout den 28.april 2018, hvis hun ikke inden da kan få parternes tilslutning tilet mæglingsforslag. Hvis forligsmanden inden for de to uger måerkende, at det er umuligt at nå et resultat, kan en konflikt kandog træde tidligere i kraft, nemlig på femtedagen efter, at hun harerklæret sammenbrud.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det blev til endnu en lang dag i Forligsinstitutionen, før topforhandlerne på det kommunale område kort efter midnat gik ud af døren. Og endnu engang uden en aftale.

Ifølge de kommunalt ansattes topforhandler, Danmarks Lærerforenings formand Anders Bondo Christensen, er der brug for et gennembrud på statens område, før det giver mening at fortsætte de kommunale forhandlinger:

"Jeg er overbevist om, at hvis der skal ske noget positivt på søndag, så skal der ske noget positivt på nogle af de andre forhandlinger. Det tror jeg er forudsætningen for, at det giver mening at have troen på, at det rykker noget på søndag", siger Anders Bondo. Han henviser til, at forhandlerne på statens område er indkaldt til møde med forligsmand Mette Christensen på lørdag.

Han betegner situationen som "træls".

"Alt vores tid bliver brugt på at se, om vi kan finde nogle løsninger på det her. Og derfor er man da frustreret når man nu står her i Forligsen ved midnat endnu engang, uden at vi kan nå noget som helst", siger han.

Ifølge Anders Bondo tager kommunerne ikke udfordringerne i folkeskolen alvorligt nok:

"Jeg forstår simpelthen ikke at kommunerne ikke kan se alvoren i den kæmpe lærermangel, der er rundt omkring. De bliver nødt til at sende et signal om, at de vil lærerne. 16 procent af lærerne i folkeskolen har ikke en læreruddannelse. At kommunerne ikke kan se alvoren i det, det er mig helt ufatteligt".

Ziegler: Bekymret

Der var ingen optimisme at spore blandt nogen af forhandlerne, da de forlod Forligsinstitutionen efter 14 timers møde. KL's topforhandler, Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler:

"Jeg synes det ser tungt ud. Vi har ikke for alvor taget de store skridt fremad i dag. Vi skal snart til at se konturerne af en aftale. Så jeg kan ikke sige at udbyttet af i dag har været sådan helt fantastisk", siger Michael Ziegler og fortsætter: "Jeg møder altid op med vilje til at kæmpe for sagen og med optimisme, men det er også i stigende omfang med sommerfugle i maven. Jeg er bekymret for hvor vi er på vej hen".

Også FOA-formand Dennis Kristensen fortæller, at parterne "står cirka samme sted som vi gjorde, da vi startede i morges".

Dennis Kristensen: Politikerne vil ikke et forlig 

Tidligere på aftenen kom det frem, at forligsmanden har bedt både lønmodtagerorgansiationerne og KL om at komme med et udspil om den betalte frokostpause, lønudviklingen og lærernes arbejdstid. Men ifølge Anders Bondo er parterne stadig langt fra hinanden på de tre områder, der er helt centrale i overenskomstforhandlingerne.

"Vi må konstatere at vi ikke har hvid røg, hverken omkring lærernes arbejdstid, spisepausen eller lønrammen, som er de tre hovedknaster", siger han.

I morgen torsdag mødes forhandlerne på det regionale område i Forligsinstitutionen kl. 14. Lørdag kl. 10 er det forhandlerne på det statslige områdes tur, inden de kommunale forhandlere vender tilbage igen på søndag kl. 10. 

Lærer: "Jeg håber, at vi i det mindste får en overenskomst som alle andre"