Anmeldelse

Evaluering

Det er svært at evaluere

Nu er der kommet en god og grundig bog om emnet i al sin bredde.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dette er den nye grundbog om evaluering, grundig, dokumenteret og velskrevet for den nysgerrige læser, der vil være opdateret både om historien bag og om de aktuelle tanker. Hvor kommer begrebet fra? Og hvordan kan vi få en definition af begrebet, der både er til at forstå, og som der kan handles ud fra? Begge dele får man svar på i bogens indledning.

Fakta:

Titel: Evaluering

Forfatter: Michael Andersen, Bjarne Wahlgren, Jakob Wandall

Pris: 250

Sider: 224

Forlag: Hans Reitzels Forlag

Definitionen på evaluering, som den formuleres af de tre forfattere, lyder: "En evaluering er en anvendelsesorienteret, systematisk og databaseret vurdering af resultater af processer". Det lyder som en god og operationel definition, alle undervisere kan tænke videre i. Hvilke data har jeg? Hvordan kan jeg bruge mine data systematisk, og hvordan kan jeg bringe mig selv i en situation, hvor jeg kan anvende min og mine elevers fælles fortid fornuftigt i fremtiden?

Man kan evaluere på mange måder, og det gør undervisere hele tiden: samtale med elever, observationer af elever, vurdering af produkter fra eleverne, og så kan man måle. Og det er noget helt andet, her tilstræber man "fairness", sammenlignelighed og standardiseret anvendelse af redskaber, for eksempel spørgeskemaer til anvendelse i samme fag på en skole eller på alle skoler i en kommune. Vil man det, kan man udarbejde en test. Det er blevet nemmere, fordi vi alle kan producere onlinespørgeskemaer via digitale platforme, men det er stadig svært, fordi der er regler, der skal følges, for at resultatet bliver anvendelsesorienteret, som definitionen jo kræver. Denne bog giver gode og tydelige bud på, hvordan det skal gøres. Det er fint, og det bør prøves i praksis.

Det bliver hurtigt svært og er formodentlig ikke noget, den enkelte underviser skal forsøge at binde an med. Skolens fagteam i matematik måske? Eller kommunens tværgående matematikteam? En ting, som denne anmelder har lært af læsningen, er, at målinger afhænger af sammenhængen mellem "præ-testen", elevernes besvarelse inden undervisningsforløbet, og "post-testen", testbesvarelsen, som udføres efter undervisningsforløbet. Elevforudsætninger og målopfyldelse. Det stammer fra den almene didaktik. Her vises det konkret – og det bliver hurtigt svært stof, men læsningen understøttes fint af gode eksempler.

Rigtigt svært, men også rigtigt vigtigt bliver det, når bogens forfattere beskriver tænkningen bag adaptive test generelt og de nationale test konkret. Det er velbeskrevet, og det er noget, som alle lærere bør kende til, og som alle lærerstuderende bør møde på læreruddannelsen. Her er bogen et flot og læsbart bud på en grundig og grundlæggende tekst.

Bogen indeholder meget mere, for eksempel hvordan der kan evalueres på kompetencer i forbindelse med uddannelser, hvordan der kan evalueres på undervisning – og her præsenterer bogen et væsentligt skel, der ikke italesættes meget i den aktuelle samtale om folkeskole og læreruddannelse, nemlig forskellen på læring og på undervisning. En god bog, der anbefales til alle.