Anmeldelse Biologi
0   36

Naturvidenskabelig begejstring

YES! Endelig en bog om naturvidenskab, som jeg glæder mig til at læse sammen med mine børn. Johan Olsen formår i "Bogen om verden" at dele sin begejstring for naturvidenskaben med læseren, som var den en nervepirrende krimi. Og det er den jo også.

Bogen om verden

Fakta


Titel
Bogen om verden

Forfatter
Johan Olsen

Illustrator
T. Hjorthaab

Pris
200

Sider
170

Forlag
Politikens Forlag

Naturvidenskab er fascinerende. Tænk, at ganske få forskellige atomer, lidt ligesom Legoklodser, kan sættes sammen og danne det meste af vores verden på jorden. Johan Olsen formår i billedsprog at beskrive dele af naturvidenskaben, som vores menneskelige hjerne ikke kan forstå. I kapitlet "Begyndelsen" beskrives Big Bang på denne måde: ”Lige pludselig eksploderede den lille prik. Det er den eksplosion, man kalder The Big Bang. I det øjeblik startede tiden og rummet. Og rummet udvidede sig, og der var så varmt, at der ikke kunne være andet end varmestråler. Et sekund efter eksplosionen var universet allerede en million milliard kilometer på tværs, og temperaturen var 10 milliarder grader C”.

Artiklen fortsætter under banneret

"Bogen om verden" skal ikke nødvendigvis læses i kronologisk orden. Selv om bogen er bygget kronologisk op, vil de fleste i målgruppen +11 år fint kunne springe i bogens kapitler. I bogens første del fortælles om, hvordan universet blev til, om planeter, atomer, lys, bølger og partikler, galakser og sole. Herefter berettes om livet på jorden med udgangspunkt i realitetsteorien. Og som Johan Olsen skriver, vil sætningen ”Jeg har lige læst om relativitetsteori” sikkert give anerkendende blikke fra mange voksne, men det er egentlig ikke så svært. Man skal blot acceptere, at verden ikke er helt, som den ser ud. Forståelsen lettes, når en sovende kat liggende på ryggen med stålkugler på maven bruges som billedsprog. Bakterier, livet på land, dinosaurerne og menneskets udvikling beskrives indgående i sidste del af "Bogen om verden".

"Bogen om verden" bør findes på ethvert skolebibliotek og være lettilgængelig for både nørder og ikkenørder af enhver slags. Johan Olsen formår på smukkeste vis at forklare og afmystificere alverdens forunderlige naturvidenskabelige sammenhænge med dagligdags ord og billeder. Og husk: Det er tilladt for voksne at læse med.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.468 andre er allerede tilmeldt