Anmeldelse Skønlitteratur
0   166

Et mærkeligt skib / Litteraturguide til Anita Krumbachs "Et mærkeligt skib"

Et mærkeligt skib

Fakta


Titel
Et mærkeligt skib

Forfatter
Anita Krumbach

Pris
149,95 kroner

Sider
64 sider

Type
Bog

Forlag
Høst og Søn


Titel
Litteraturguide til Anita Krumbachs "Et mærkeligt skib"

Forfatter
Sofia Esmann


Guiden kan downloades gratis på hoest.dk/laerervaerelset.aspx

Type
Hæfte

Forlag
Høst og Søn

Anita Krumbachs "Et mærkeligt skib" er intet mindre end en perle af en lille roman, som er næsten umulig at ryste af sig efter endt læsning.

Artiklen fortsætter under banneret

Vi møder drengen Elo, som bor med sin far, der er så fraværende, at Elo i virkeligheden er helt, helt alene. En dag starter en ny dreng i klassen, Rune, og Elo kaster sig sultent over ham og hans familie. Runes mor, Susanne, er den mor, Elo savner, og han bliver i en periode en stor del af familiens liv. Han bliver dog hurtigt alt for påtrængende, og en dag afviser Susanne ham i døren; hun vil ikke længere have Elo ind.

Elo har omhyggeligt bygget et træskib til Susanne, et træskib, som i skønhed langt overgår et skib, hun tidligere har fået af sin yngste søn, Malte. Alligevel forstår Elo ikke, hvorfor Maltes skib betyder mere for hende, og i jalousi bryder han ind i familiens hus og hærger Maltes værelse. Han tager sit træskib tilbage og flygter fra huset.

Ved romanens afslutning søsætter Elo det lille skib, og slutningen antyder et håb for Elo; skibet (og Elo .) er i stand til at sejle mod nye horisonter og møde fremtiden. Trods alt.

Bogen er isnende og rørende på samme tid. Den er skrevet i et "sprogligt koncentrat", så det næsten gør fysisk ondt at læse om Elo. På den gode måde! For Anita Krumbach, som blandt andet er illustrator og uddannet ved Forfatterskolen for Børnelitteratur, gør det rigtig godt og holder den knugende og overbevisende fortællerstemme hele vejen igennem.

Bogen er en gave til danskundervisningen. Alt det usagte mellem linjerne er væsentligt at tage fat på. Den sproglige intensitet og romanens begrænsede omfang gør den ideel til oplæsning. Sproget fortjener simpelthen at blive læst højt.

I den gratis litteraturguide giver Sofia Esmann sit bud på arbejdet med romanen. En indvending er, at hun foreslår læsning af romanen i folkeskolens ældste klasser. Forlaget har gjort mig opmærksom på, at der skulle have stået overbygningen og mellemtrinnet. Jeg mener, vurderet ud fra Elos alder, erfaringsverden og refleksionsevne, at romanen hører bedst hjemme på mellemtrinnet, særligt i 5.-6. klasse, hvor jeg vil glæde mig til at præsentere den for læserne.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.242 andre er allerede tilmeldt