3. klasse fremlægger i kristendomstimen. Står det til Ateistisk Selskab skal faget afskaffes.

Ateist: Det er ikke folkeskolens opgave at genfortælle gætterier

"Hvis vi kunne bestemme, blev faget kristendomskundskab afskaffet og erstattet med idéhistorie eller lignende", siger Anders Stjernholm, Ateistisk Selskab, som i weekenden var ude med et forslag om religiøs lavalder og en mere kritisk kristendomsundervisning.

Publiceret

Præcisering

Opdateret 16/8, red:

Folkeskolelærere i kristendomskundskab kan ikke med baggrund ifagets Fælles mål udelade alle andre religioner end kristendom iundervisningen. I målene for 4.-6. klasse er der et for eksempel etvidensmål, som kræver at "Eleven har viden om religioners oglivsopfattelsers betydning for grundlæggende tilværelsesspørgsmål"(redaktionens fremhævelse).
Til den oplysning siger formand i Ateistisk Selskab AndersStjernholm: "Det lyder rigtig godt, hvis der sort på hvidt erbestemt, at religionslæreren skal undervise i andre religioner oglivssyn i mellemskolen. Mindre godt er det, at læreren selvbestemmer hvilke og i hvilket omfang. Således bliver 4 minuttershinduisme jo nok til at dække reglen. Her ville det være tjenstligtmed en præcisering af bestemmelsen."

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Især forslaget om en religiøs lavalder har skabt debat på de sociale medier, men til folkeskolen.dk fortæller Anders Stjernholm, at det faktisk er forslaget om en mere kritisk religionsundervisning, som er det vigtigste for dem.

Ateistisk Selskab er, i sagens natur fristes man til at sige, stærkt kritiske overfor skolefaget kristendomskundskab.

"Det er ikke folkeskolens opgave at genfortælle gætterier", uddyber Anders Stjernholm, som dog ikke mener at man ikke kan undervise i religion i folkeskolen. Det skal bare gøres rigtigt.

"Man skal godt lære børnene om kristendom, de skal bare ikke lære af kristendom - i hvert fald ikke i skoletiden".

"Religion fylder unaturligt meget"

Hvis Ateistisk Selskab fik magt, som de har agt, blev faget som nævnt afskaffet og erstattet af idéhistorie. Et sådant fag ville både skulle indeholde religion, filosofi, videnskabsteori - og religionskritik. Foreningen har ikke en færdig plan for, hvordan faget rent praktisk skulle indrettes, men Anders Stjernholm ser ingen problemer i at lade det overtage timerne i kristendomskundskab og altså være på skoleskemaet fra 1. klasse.

"Religion fylder unaturligt meget i folkeskolen i dag. Børn kan fra en meget ung alder sagtens lære kritisk tænkning og at forholde sig til etiske spørgsmål, også uden at religion er blandet ind i det", siger Anders Stjernholm.

Kirken ud af skolen

Lærerne behøver ikke nødvendigvis at føle sig ramt

Her vil mange lærere i kristendomskundskab sikkert indvende, at de da også underviser i religionskritik og 'gudløs' etik allerede, som faget er i dag. Det er Anders Stjernholm ikke nødvendigvis uenig i, men han mener at det er problematisk at fagets formalia er, som de er.

"Der er som religionslærer ingen grund til at føle sig truffet af vores kritik, hvis du laver en alsidig og afbalanceret undervisning i kristendomskundskab. Og det er der sandsynligvis mange, der gør. Desværre har kun vi anekdotisk evidens for hvordan der i praksis undervises i kristendom" siger han.

Kristen mission er forhåbentlig helt ude af folkeskolen

"Men der er under alle omstændigheder problematisk at det for eksempel er i overensstemmelse med fagets mål med mere, kun at beskæftige sig med kristendommen ind til 8. klasse. Uanset om det er noget, der ofte sker i praksis eller ej, vil den tankegang, der ligger i bestemmelserne for faget komme til at præge det i større eller mindre grad. Derfor vil vi godt have bestemmelserne ændret. Og allerhelst et helt andet fag. Men byder ethvert skridt i retning af mindre religion i folkeskolen velkommen".

Læs mere

Læs Anders Stjernholms debatindlæg her

Powered by Labrador CMS