Kristendomskundskab
1   10

Ateist: Det er ikke folkeskolens opgave at genfortælle gætterier

"Hvis vi kunne bestemme, blev faget kristendomskundskab afskaffet og erstattet med idéhistorie eller lignende", siger Anders Stjernholm, Ateistisk Selskab, som i weekenden var ude med et forslag om religiøs lavalder og en mere kritisk kristendomsundervisning.

Især forslaget om en religiøs lavalder har skabt debat på de sociale medier, men til folkeskolen.dk fortæller Anders Stjernholm, at det faktisk er forslaget om en mere kritisk religionsundervisning, som er det vigtigste for dem.

Ateistisk Selskab er, i sagens natur fristes man til at sige, stærkt kritiske overfor skolefaget kristendomskundskab.

Artiklen fortsætter under banneret

"Det er ikke folkeskolens opgave at genfortælle gætterier", uddyber Anders Stjernholm, som dog ikke mener at man ikke kan undervise i religion i folkeskolen. Det skal bare gøres rigtigt.

"Man skal godt lære børnene om kristendom, de skal bare ikke lære af kristendom - i hvert fald ikke i skoletiden".

"Religion fylder unaturligt meget"

Hvis Ateistisk Selskab fik magt, som de har agt, blev faget som nævnt afskaffet og erstattet af idéhistorie. Et sådant fag ville både skulle indeholde religion, filosofi, videnskabsteori - og religionskritik. Foreningen har ikke en færdig plan for, hvordan faget rent praktisk skulle indrettes, men Anders Stjernholm ser ingen problemer i at lade det overtage timerne i kristendomskundskab og altså være på skoleskemaet fra 1. klasse.

"Religion fylder unaturligt meget i folkeskolen i dag. Børn kan fra en meget ung alder sagtens lære kritisk tænkning og at forholde sig til etiske spørgsmål, også uden at religion er blandet ind i det", siger Anders Stjernholm.

Lærerne behøver ikke nødvendigvis at føle sig ramt

Her vil mange lærere i kristendomskundskab sikkert indvende, at de da også underviser i religionskritik og 'gudløs' etik allerede, som faget er i dag. Det er Anders Stjernholm ikke nødvendigvis uenig i, men han mener at det er problematisk at fagets formalia er, som de er.

"Der er som religionslærer ingen grund til at føle sig truffet af vores kritik, hvis du laver en alsidig og afbalanceret undervisning i kristendomskundskab. Og det er der sandsynligvis mange, der gør. Desværre har kun vi anekdotisk evidens for hvordan der i praksis undervises i kristendom" siger han.

"Men der er under alle omstændigheder problematisk at det for eksempel er i overensstemmelse med fagets mål med mere, kun at beskæftige sig med kristendommen ind til 8. klasse. Uanset om det er noget, der ofte sker i praksis eller ej, vil den tankegang, der ligger i bestemmelserne for faget komme til at præge det i større eller mindre grad. Derfor vil vi godt have bestemmelserne ændret. Og allerhelst et helt andet fag. Men byder ethvert skridt i retning af mindre religion i folkeskolen velkommen".

Præcisering

Opdateret 16/8, red:

Folkeskolelærere i kristendomskundskab kan ikke med baggrund i fagets Fælles mål udelade alle andre religioner end kristendom i undervisningen. I målene for 4.-6. klasse er der et for eksempel et vidensmål, som kræver at "Eleven har viden om religioners og livsopfattelsers betydning for grundlæggende tilværelsesspørgsmål" (redaktionens fremhævelse).
Til den oplysning siger formand i Ateistisk Selskab Anders Stjernholm: "Det lyder rigtig godt, hvis der sort på hvidt er bestemt, at religionslæreren skal undervise i andre religioner og livssyn i mellemskolen. Mindre godt er det, at læreren selv bestemmer hvilke og i hvilket omfang. Således bliver 4 minutters hinduisme jo nok til at dække reglen. Her ville det være tjenstligt med en præcisering af bestemmelsen."


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.131 andre er allerede tilmeldt