Anmeldelse

Børns vej til succes

Den lige vej og hurtigste vej

Karakterstyrke, som virkelig betyder noget for succes, er ikke medfødt. Men det er på den anden side heller ikke noget, man bare kan vælge.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi vil alle det samme for vore børn: Vi vil også gerne have, at de klarer sig lidt bedre end os, og at de klarer sig lige lidt bedre end konkurrenterne. Det hedder succes. Men betyder succes egentlig det samme for alle mennesker? Vi har alle basale behov, men vi behøver ikke alle nødvendigvis at være nummer et eller tjene flest penge.

Fakta:

Titel: Børns vej til succes

Forfatter: Paul Tough

Pris: 425

Sider: 208

Forlag: Dafolo

Paul Tough er amerikaner, og han har haft succes med at skrive en bestseller, der nu er oversat fra engelsk til dansk, og som Per Schultz Jørgensen har skrevet forord til. Så kan det ikke blive bedre. Bogen er en succes, og så må du også læse den for at få succes.

Det lyder værre, end det er. Bogen er ikke en amerikansk opskriftsbog, for sådan nogle kan man ikke sælge i Danmark. I stedet for husker bogen os på, at det godt kan betale sig at sætte tempoet lidt ned og bruge tid på at lære andre mennesker at kende. Der var særligt en sætning, der slog mig, da jeg læste bogen, og den står på side 107. Det er i forbindelse med modeordet ”grit”, som ikke er blevet oversat, fordi det er svært at oversætte. Det betyder egentlig karakterstyrke, der går så smukt i hånd med begrebet vedholdenhed.

Sætningen lyder: ”Har man for meget grit … begynder man at miste evnen til at udvise empati over for andre mennesker. Hvis man har så meget grit, at man slet ikke forstår, hvorfor andre mennesker beklager sig over, hvor hårdt de har det, fordi man aldrig selv oplever problemer, og man føler sig som hr. Grit, ja så får man problemer med at være venlig over for andre”.

Det ser lidt ud til, at mens man i de politiske kredse i Danmark hele tiden vil måle sig med amerikanerne, så begynder amerikanerne at tænke på, hvad det egentlig var, at europæerne var så gode til.

Så lad denne bog være en inspiration og en tankevækkende advarsel til os alle. At opøve børns karakterstyrke, vedholdenhed og så videre er selvfølgelig et mål. Men det er ikke et mål i sig selv. Eller som et berømt citat lyder: ”Hvad nytter det, hvis man vinder den hele verden, men mister sig selv”.

Jeg er ikke lige så begejstret for bogen som Per Schultz Jørgensen. Der er rigtig meget, hvor man får remset ting op fra den amerikanske skoleverden. På den anden side blev jeg gradvist gladere for bogen, efterhånden som jeg læste den til ende. Det viste sig nemlig, at afsnittene om at rejse sig efter fiasko var betydeligt mere interessante end de kapitler, der handlede om at få succes. Det hænger sammen med, at bogen først og fremmest handler om udviklingen af karakterstyrke, der er en egenskab, der består af flere komplekse dele: grit (som ikke oversættes), samvittighedsfuldhed, resiliens, vedholdenhed og optimisme. Og endnu en ting: Ændring af tankesæt er vigtigt for succes og noget, der er lettere at ændre på, end mange tror.

Angsten for fiasko er måske en hindring for succes, da vi alle lærer af vore fejl. Eller som Søren Kierkegaard skriver det: ”At vove er at miste fodfæstet for en stund, ikke at vove er at miste sig selv”.