Anmeldelse

Fyrtøjet

Et anderledes og skræmmende eventyr

Det er en skræmmende og dyster udgave af klassikeren "Fyrtøjet", Sally Gardner har skrevet. For eventyr er ikke pussenussede.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den engelske forfatter Sally Gardner har skrevet en parafrase over H.C. Andersen-eventyret "Fyrtøjet". Gardners udgave er langt mere grum, voldsom og skræmmende end Andersens, der fremstår som den rene hygge på trods af soldatens overlagte mord på heksen. Det er egentlig sjældent blevet gjort til genstand for en etisk diskussion, for man kan med god ret hævde, at H.C. Andersens soldat kommer til sin rigdom på en lidt brutal måde – for nu at sige det mildt. I Sally Gardners udgave må soldaten og hovedpersonen, Otto Hundebiss, kæmpe langt hårdere for bare at overleve, og så er slutningen unægtelig meget anderledes, overraskende og skræmmende.

Fakta:

Titel: Fyrtøjet

Forfatter: Sally Gardner

Illustrator: David Roberts

Pris: 390

Sider: 280

Forlag: ABC Forlag

Vi er i et goldt vinterlandskab langt fra H.C. Andersens guldalder-København. De tre hunde med øjne så store som tekopper, møllehjul og Rundetårn har Sally Gardner erstattet med skræmmende store varulve.

Det er en håbløs krig, Otto Hundebiss og hans kammerater er ude i. Otto har været i krig, fra han var 14, og selv om de unge soldater kæmper, det bedste de har lært, så falder den ene soldat efter den anden. Pludselig står Døden foran Otto Hundebiss, der dog afviser ham med ordene: ”Hvad forskel vil min sjæl gøre?” Det rappe svar får Døden til at forsvinde. Mirakuløst får Otto Hundebiss sig fjernet fra krigsområderne med opbydelse af alle sine kræfter og befinder sig efter et stykke tid liggende med en kugle i siden og et sværdhug i skulderen og fortryder næsten, at han ikke gik med Døden, da han havde chancen.

Det ligner Irak, Afghanistan, Syrien … you name it! Otto Hundebiss har unægtelig mange voldsomme og traumatiske oplevelser med i tornystret og må gennemleve mangfoldige mareridt igennem hele historien.

Forfatteren Sally Gardner har blandt andet fortalt følgende om sin roman "Fyrtøjet": »Det var et perfekt afsæt til at tale om krig og tomheden ved at være soldat. Alt for mange mænd får deres liv ødelagt af en krig, de ikke forstår. Jeg ønskede at skrive om posttraumatisk stresssyndrom. Jeg håber, at eventyr altid vil blive brugt til at gøre mørket forståeligt. Dermed kan eventyr være kraftfulde og vise frem til lyset i svære tider«.

Slutningen er skræmmende med et ekko af spillet Matador: ”Gå i fængsel. Selv om du passerer start, inkasserer du ikke x antal kroner”. Det er meget grumt, voldsomt og tankevækkende på samme tid.

Historien understøttes visuelt flot af illustratoren David Roberts' tegninger, der hovedsageligt er holdt i sorte, hvide og grå toner med enkelte kraftigt røde illustrationer, der hele vejen igennem understøtter romanens stemning, og det gør også "Fyrtøjet" til en meget smuk bog.