Alternativet
0   4

Alternativet: Nej, vi vil ikke afskaffe historie

"Lad mig slå fast en gang for alle: Alternativet ønsker ikke at afskaffe historie. Eller samfundsfag. Eller de andre fag for den sags skyld", lyder det nu i en blog fra Alternativets skoleordfører, efter at partiets forslag om nye fag har rystet både lærere og politikere.

"Alternativets forslag er som at tage brillerne fra en svagtseende", lød reaktionen i aftes fra formanden for historie- og samfundsfagslærenes forening Dennis Hornhave Jakobsen i hans blog på folkeskolen.dk.

"Fagene udgør på hver sin måde et sæt briller, eleverne skal lære at bruge, for på den måde at skærpe sine holdninger og blive aktive spillere i sit eget og andres liv".

Også SF's undervisningsordfører Jacob Mark reagerede i sin blog i aftes på Alternatiets udmelding om at skifte de klassiske fag på skemaet - kristendomskundskab, historie, samfundsfag, billedkunst, håndværk & design og alle naturfagene - ud med fag med navne som klima og bæredygtighed, erkendelse, medborgerskab og kunst og kultur. 

SF: Udtænkt langt fra skolen

Artiklen fortsætter under banneret

"Når jeg ikke kan skrive klart, hvad det er, partiet præcist ønsker at ændre med partiets udspil i dag, så er det fordi, der har været skiftende meldinger hele dagen. Senest har jeg kunne forstå, at man ønsker at oprette de nye fag, men at de skal indeholde de gamle fag - blandt andet. Argumentet for sammenlægningerne er blandt andre ting et øget ønske om tværfaglighed. Men mest af alt så virker det som om partiets nye skoleudspil er udtænkt langt væk fra klasselokalerne", skriver Jacob Mark.

"Jeg synes forslaget er en grundlæggende dårlig ide af flere årsager: Først: Ændringen af fagene vil betyde, at der er markant mindre tid til fordybelse i de enkelte fag. I min optik kan man simpelthen ikke have tværfaglighed, hvis man ikke har en grundlæggende faglighed i det enkelte fag. Hvordan skal man kunne tænke biologi og geografi på tværs, hvis man ikke forstår de grundlæggende elementer i begge fag?" skriver Jacob Mark. Han skiver, at bæredygtighed, kunst/kultur, medborgerskab og erkendelse er emner, som lærerne kan vælge at arbejde med, hvis de vil - og det vil de. 

"Det her forslag stråler langt væk af at være udarbejdet af akademikere med mange bøger på hylderne i hjemmet, men folkeskolen er for alle børn", understreger Jacob Mark.

Sidst på aftenen i går gav Carolina Magdalene Maier så svar på tiltale i sin blog på folkeskolen.dk.

Og hun understreger altså, at hun ikke vil afskaffe noget:

"For så vidt angår historie og samfundsfag er jeg, sådan helt en passant, selv sociolog og det ville blive over mit politiske lig, hvis mit parti foreslog historieundervisningen afskaffet. Så lad os bare parkere den der. Én gang for alle".

"Lad os diskutere indhold i stedet: Det, vi foreslår, er at kaste et nyt lys over undervisningen i grundskolen og give mere tidssvarende rammer for de eksisterende fag. Et lys, som i særlig grad afspejler de samfundsmæssige udfordringer, vi kan identificere i vores nutid og fremtid. Det er lidt som en prisme: Når lyset kastes fra en vinkel, dannes et særligt mønster. Kastes det fra en anden vinkel, dannes et andet mønster. Det lys, vi gerne vil kaste ned over grundskolens faglige indhold er et lys, som tager udgangspunkt i de samfundsmæssige kriser, vi har identificeret, og som vores børn og unge mennesker skal navigere i og forsøge at finde løsninger på, når de bliver unge voksne, der skal ud i verden som nye medborgere", forklarer hun. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.651 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.543 andre er allerede tilmeldt

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.118 andre er allerede tilmeldt