BLOG Falihos

SKRIBENTER
Dennis Hornhave Jacobsen:

Lærer, cand. mag. pæd og formand for Falihos

Abonner på nyt om Falihos i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

2   7

Prøveudmelding på de små fags bekostning

”Med den [bekendtgørelsen om nødundervisning] i hånden kan skolerne skrue ned for timetallet i nogle fag. Men det vil være en stor fejl at give eleverne flere timer i de fag, der nu er eksamensfag, mens der skrues ned for de resterende fag”

0   12

Kære DLF – husker I de faglige foreninger?

I krisetider rykker vi tit sammen og gør os erfaringer, der er relevante at bruge i tiden efter. Nyligt har vi oplevet starten på en mindre Muhammedkrise i grundskolen. Skulle tegningerne vises eller ej? At bidrage mere til den diskussion er ikke formålet med dette indlæg.

0   52

”Du er jo bange Dennis – indrøm det dog!”

Alle der ikke har levet under en sten ved, hvad jeg mener, når jeg siger, at den seneste tid har givet lærerfaget en omtale, som sjældent er set. På en baggrund som ingen ønsker! Samuel Paty har betalt den ultimative pris for valg, alle lærere forholder sig til hver eneste dag.

0   8

Historie og samfundsfag i skøn (Gen)forening

Genforeningen er et kanonpunkt i historie, men hvorfor egentlig ikke bruge det til at arbejde med temaer som kultur, identitet, stat og nation i både historie og samfundsfag?

0   6

Genforeningen 1920: Julegaven som bliver ved med at give

Nej ok. Måske giver det ikke mening at ønske sig Genforeningen i julegave. For det første er den allerede på kanonlisten og for det andet, så kommer det til at vælte med materialer om begivenheden i det kommende år, så det bliver umuligt at vælge, hvad man egentlig ønsker sig mest. Så kære julemand – jeg ønsker mig i stedet et historiefag, som stiller flere spørgsmål end der findes svar.

0   17

Faglig debat uden fag

Folkemødet er virkelig sjovt. Det er også hyggeligt. Det er faktisk en sød lille maggieterning af det politiske debatmiljø i Danmark – pænt og veltilrettelagt, men uden synderlig bid, når det kommer til substansen. Overordnede debatter om folkeskolen var der masser af, men det er som om alle har glemt, at skolens formål udmøntes gennem fag, hvor dannelse, demokrati og andre smukke begreber er omsat til afgrænsede skemapositioner med hver deres faglige habitus.

0   17

Fuck Notre Dame!

I muslimske lande, da ISIS kom til magten, ødelagde de religiøse steder, der var klart vigtigere og ingen bekymrede sig. Hvis du spørger mig, er det vildt, at folk i løbet af få timer har givet mere end 450 millioner euro til en fucking kirke! Vi har masser af andre problemer, der påvirker virkelige menneskeliv. (Jonathan, 21, kunstner fra Paris)

0   22

Mere historieundervisning er ikke et quickfix, men en kærkommen håndsrækning

30 timers historie på 3. årgang, 60 pr årgang fra 4. - 8.klassetrin, men 30 igen i 9., hvor der er prøve. Læs lige den forrige sætning igen - det lyder jo helt vanvittigt og det er der heldigvis nogen, der har fået øje på.

2   8

Nye kugler til kanonen?

Når folkeskoleforligskredsen mødes til forhandlinger, medbringer Det Konservative Folkeparti ønsket om en evaluering af historiekanonens liv i klasseværelserne. Lad os endelig komme i gang med dét, for bruges kanonen efter hensigten, er det god undervisning vi får at se.

0   4

Historie kan man finde over alt!

Imens andre drog på langfart i skolernes efterårsferie, tog jeg til Sydfyn og gik en tur. Historie behøver man nemlig ikke rejse langt væk for at finde. Spor efter fortiden findes alle steder, hvis bare man ved, hvad man kigger efter.

0   25

Tillykke til de fremtidsorienterede fag…

Er der noget man som historie og samfundsfagslærer ved alt om, så er det, hvor sejlivet en stærk fortælling kan være, selvom den ikke er hele sandheden. Sådan er det også med fortællingen om, hvad vi skal med skolens fag. Naturvidenskab hører fremtiden til, må man forstå på statsministeren – men hvilken fremtid?

0   2

God undervisning ifølge Claus Hjortdal

Når Falihos i november holder årskonference i samarbejde med Arbejdermuseet, giver praksisnære workshops mulighed for konkrete ideer til undervisningen. På Folkemødet spurgte vi blandt andre Skoleledernes formand, hvad han forbinder med god undervisning i Historie og Samfundfag.

0   3

Er H.C. Andersen litteratur eller historie?

Alt afhænger af øjnene der ser. Det må være svaret på spørgsmålet i overskriften. I diskussionen for tværfaglighed er det ofte et argument, at virkeligheden ikke er inddelt i fag, så derfor skal skolen heller ikke være det. Men fag kan lære os, at vi altid kun oplyser en del af virkeligheden – det er H.C. Andersen et eksempel på.

0   1

Hvad skal robotter med historieundervisning?

”En øl for et spørgsmål!” Det var præmissen, da jeg lidt træt gik rundt på Folkemødet lørdag morgen og blev stoppet af en energisk debatarrangør, som havde rigget an med to debattører på grønne mælkekasser.

1   5

Innovation i kulturfagene

Hvilken rolle spiller undervisning i kulturfag i en tid, hvor der efterspørges innovative unge? Innovation skal tænkes som et element i alle folkeskolens fag. Hvad betyder det for kulturfagene?

3   8

Ranes revolution

Hvis nogen skulle have overset det, så har Nationalmuseet fået ny direktør, Rane Willerslev – Danmarks Indiana Jones. I seks skarpt vinklede programmer følger Dr2 den karismatiske antropolog i sin opstart på det nye job og i afsnit 3 står det klart - det er børn, der skal revolutionere det traditionsrige museum.

0   1

En legende omgang med viden

I Falihos' nyligt udkomne blad 'Historie og samfundsfag' kan du læse Nationalmuseumsdirektør Rane Willerslevs tanker om dannelse, historieundervisning og innovation. Herunder kan du se to uddrag fra det inspirerende interview.

1   9

Venner fra fremtiden direkte ind i undervisningen

Har du nogensinde sat en film på, fordi du ikke havde tid til at finde de fede engagerende kilder eller lave de gode elevinddragende aktiviteter? Det er der nok mange der har og med DRs Venner fra fremtiden er det (næsten) gjort til en lødig løsning.

0   6

Falihos har fået nyt logo

– men hvorfor nu det?

0   4

H.C. Andersen var flyttemand

Historiebrug har mange udtryksformer og nej – H.C. Andersen var ikke flyttemand eller flymekaniker for den sags skyld, alligevel er et flyttefirma og en lufthavn opkaldt efter ham og det er kun to af mange eksempler på, at firmaer låner fra fortællinger om fortiden.

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.583 andre er allerede tilmeldt