Håndværk og design
0   9

H&D-formand om Alternativets udspil: Giv os ro

Kunstrefleksion og forståelse for ikke-materielle værdier. Det er tanken bag Alternativets forslag om at erstatte blandt andet håndværk og design med faget Kunst og Kultur. Det mødes med skepsis af H&D-foreningen.

I partiet Alternativets nye folkeskoleudspil er et af forslagene at give nogle af de klassiske fag en makeover. Fagene skal nemlig helst lægge op til en undervisning, der bærer præg af den virkelighed, eleverne lever i, og den fremtid, de får behov for at kunne navigere i.

Hermed skal musik, billedkunst og åndværk og design blive til kunst og kultur, der i højere grad skal fremme elevers evne til at tage stilling til verden omkring dem. Men Hanni Eskildsen, der er formand for foreningen Håndværk og Design er skeptisk. Hun mener, Alternativet mangler indsigt i, hvad sådan en transformation indebærer.

Artiklen fortsætter under banneret

"Vi har ikke engang haft Håndværk og Design i et år som obligatorisk fag, og lærerne har knap fundet deres ståsted. Faget har rodet rundt i så mange år, og nu er vi endelig begyndt at finde ud af, hvad det nye fag kan, og så skal det laves om igen? Det tager lang tid at vænne sig til, når fag laves om på den måde".

Forvirring om faget

Hanni Eskildsen påpeger, at det knap et år gamle fag Håndværk og Design i forvejen har haft en hård fødsel, hvor det på sigt bliver svært at skaffe lærere med det linjefag. Og endnu sværere, hvis det igen ændrer navn og koncept.

"Vi kommer om nogle år til at mangle undervisere i faget, fordi der er færre studerende med linjefaget Håndværk og Design, fordi der gennem de sidste år har været usikkerhed om, hvad de studerende ville komme til at undervise i. Så det har konsekvenser, når man pludselig laver fag om, så det skal man i hvert fald have in mente".

"Det gør vi da allerede"

Kunst og Kultur skal: 'Udfordre børn og unge og hjælpe dem til at forstå andre værdier end materiel og økonomisk vækst' og 'fungere som et centralt element i den brobygning, som kun bliver vigtigere i en tiltagende globaliseret verden ved at fremme kritik, refleksion, nye perspektiver, provokation og nytænkning', skriver Alternativet på sin hjemmeside.

Men Hanni Eskildsen mener i høj grad, at det også beskriver det nuværende Håndværk og Design-fag.

"Det er ikke fordi, jeg er bange for fremskridt, for Håndværk og Design er i den grad et nytænkende fag. Eleverne lærer om forståelse for materialers oprindelse og egenskaber og også om forståelse for andre kulturers måde at gøre tingene på. Så jeg synes i forvejen, der er en høj grad af refleksion i faget", siger formanden og eksemplificerer:

"Der er ikke en skole i hele Danmark, der ikke har fokus på bæredygtighed og genbrug i undervisningen."


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.044 andre er allerede tilmeldt
SOMMERKONKURRENCE

Tilmeld dig et eller flere af nyhedsbrevene fra Folkeskolens faglige netværk og deltag i lodtrækningen om et ophold for to med ALT betalt. 

Vinderen trækkes d. 25. juni.

Sinatur -konkurrence .1png

Tilmeld dig her