Lærerkonflikten i 2013 med lockout og lovindgreb skal kulegraves af journalist Anders-Peter Mathiasen i en ny bog, der udkommer i foråret 2017.

DLF hyrer journalist til at skrive bog om lockouten

”Det må aldrig ske igen, og det kan en bog om forløbet være med til at sikre”, mener lærerformand Anders Bondo. Forfatter og journalist Anders-Peter Mathiasen får frie hænder af DLF til at kulegrave den politiske proces, der førte til lærer-lockouten og lovindgrebet i 2013.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det næste halve år vil forløbet med lockouten af lærerne i 2013 og lovindgrebet blive kulegravet. Nu har DLF hyret den prisvindende journalist Anders-Peter Mathiasen til at skrive en bog, som skal udgives af Politikens Forlag i foråret 2017.

Opdraget er at beskrive fænomenet New Public Management, NPM, som er en fælles betegnelse for en række reform- og ændringstiltag. NPM bygger på begreber som udlicitering, privatisering, frie forbrugsvalg, direkte kontrol, kontraktstyring og evaluering. 

"Jeg er nysgerrig på, hvad der er sket i den offentlige sektor med den voldsomme centralisering, vi har set så mange steder. Altså brug af New Public Management, og den centralistiske måde, statsmagten styrer samfundet på", siger Anders-Peter Mathiasen.

"Vi kan se konsekvenserne så mange steder. Politifolk snakker næsten ikke om andet end centralisering, lærerne heller ikke. Og anklagemyndigheden skal arbejde efter minuttal".

Politiken redigerer bogen

For at sikre, at Anders-Peter Mathiasen som undersøgende journalist får helt frie hænder, er det Politikens Forlag, der står for alt arbejdet med redigering, markedsføring og salg af bogen om lockouten, som forfatteren venter, bliver udgivet i foråret 2017.

"I bogen vil jeg koble den kæmpe konflikt med implementeringen af New Public Management, som lockouten af lærerne i 2013 var udtryk for", siger Anders-Peter Mathiasen.

Han har tidligere været ansat på blandt andet Ekstra Bladet. To gange har han været med til at vinde den journalistiske hæderspris, Cavling-prisen, dels for afdækningen af en række misforhold i Stadsarkitektens Direktorat under Københavns Kommune, dels for den såkaldte Dan Lynge-sag, hvor en kommission blev nedsat til at undersøge, om en rocker  mod ulovlig betaling fra politiet havde status som meddeler hos Politiets Efterretningstjeneste.

Anders-Peter Mathiasens seneste bog "Det Bedste Bud" handler om den danske stats salg af energiselskabet Dong til den amerikanske investeringsbank, Goldman Sachs. (Rettet 16/6 10.10 2018)

"Det er den politiske proces, jeg vil undersøge nu, og jeg vil selvfølgelig prøve at grave nyt frem og finde ud af, om der var aftalt spil. Jeg vil også prøve at få Bjarne Corydon i tale", siger Anders-Peter Mathiasen om bogen, der også generelt skal beskrive New Public Managements konsekvenser for den danske fagbevægelse.

Bondo: Det må ikke ske igen

Når Danmarks Lærerforening vælger at hyre en topjournalist og forfatter til at kulegrave lockouten med fokus på New Public Management, er forklaringen ifølge Anders Bondo:

"Det er nødvendigt, at vi får beskrevet hele det kæmpe demokratiske underskud med lockouten og lovindgrebet. Og det er ikke kun for historieskrivningens skyld, det er også, fordi dette her aldrig nogensinde må ske igen. Og det kan sådan en bog være med til at sikre", siger Anders Bondo og tilføjer:

"Jeg ved, hvordan man tilsidesatte alle grundlæggende demokratiske principper. Jeg ved, hvordan man undlod nogensinde at gå ind i reelle forhandlinger.  Og hvordan man varslede en lockout uden nogensinde at være gået ind i nogle forhandlinger".

Hvor meget styring har DLF med bogen?

"Ingen. Jeg hvad, der skete, så jeg overlader det i trygge hænder til ham", siger Anders Bondo. Han og den politiske ledelse i DLF helt overlader det til journalisten og forfatteren at grave fakta frem på godt og ondt og præsentere dem i en bog, der anslås at blive på 200-250 sider.