Forskning Musik
12   576

Forsker: Skab et nyt rum til samarbejde mellem musikskoler og folkeskoler

Musikken blomstrer i skolereformen, når både musikskolelærere og folkeskolelærere formår at flytte læringen ind i et tredje rum, som skabes i samarbejdet mellem de to professioner. Det mener ph.d. Finn Holst, der har set på, hvad der gør, at samarbejdet virker.

Den nye skolereform forpligter gensidigt skoler og musikskoler til at samarbejde. Mange steder har samarbejdet været i gang, længe før skolereformen blev en realitet, mens man andre steder prøver sig frem. Men samarbejdet har udfordringer, fortæller Finn Holst, som i anledning af ti års jubilæet for kandidaten i musikpædagogik holdt et oplæg om musikprojekter i åben skole på DPU.

"Der har været en udfordring med specialisering mellem folkeskole og musikskole. Uddannelsen på konservatoriet og læreruddannelsen. Dér hvor projekterne blomstrer - og dér hvor musikken kommer i spil - det er når det lykkes at skabe et tredje rum", siger han.

Det skal til for at få samarbejde til at virke:

The Wow Factor (Bamford) er undersøgelse, som ser på kunstens indflydelse på undervisning. Her er fundet en række karakteristikker som vedrører kvalitet på tværs af fag og kunstområder:

1. Aktive partnerskaber  mellem skoler og kunstinstitutioner og mellem lærere, kunstnere og lokalsamfundet.

2. Fælles ansvar for planlægning, implementering, vurdering og evaluering.

3. Muligheder for offentlig optræden, udstilling og/eller præsentation.

4. Vægt på samarbejde.

5. En inkluderende  tilgang med mulighed for alle børn for at deltage.

6. Detaljerede strategier for at evaluere og rapportere børns læring, oplevelse og udvikling.

7. Løbende professionel kvalificering  for lærere, kunstnere og medarbejdere

8. Fleksible skolestrukturer og åbning mellem skole og lokalsamfund.

 

Her lykkes samarbejdet

Artiklen fortsætter under banneret

Han har kendskab til steder, hvor det ikke lykkes godt, men der er også mange steder i Danmark, hvor der netop er skabt et tredje rum, som får samarbejdet til at gro.

Finn Holst beskriver blandt andet projektet MusikUnik, som er et samarbejde mellem 0-3. klasse på Tovhøjskolen i Aarhus og Aarhus Musikskole.

"I MusikUnik kombineres tilgangen i den almene musikundervisning, hvor der undervises i fælleskab og i fællesskabet i klasser eller på hold med tilgangen i frivillig musikundervisning, hvor der undervises i at spille et instrument og i instrumentsammenspil. Det er hverken det ene eller det andet, men netop en anderledes kombination af de to undervisningsformer og tilgange", lyder det fra Finn Holst.

Eget rum skaber nyt musikalsk fællesskab

MusikUnik projektet har sit eget rum på skolen, og dermed bliver det også lettere at skabe et helt specielt rum til det musiske fællesskab.

"Det musikalske rum giver nogle særlige muligheder - her i projektet har det især vist sig i forhold til elevernes identitetsopfattelse", lyder det fra Finn Holst, som forklarer, hvordan elever, der måske har negative oplevelser i det pædagogiske rum får mulighed for at få en positiv identitet, når de deltager i det musikalske fællesskab i det særlige rum.

Han nævner også et projekt i København, som hedder Mere Musik til Byens Børn, som skal sikre flere frivillige musikaktiviteter til børn i skolealderen.

"Hensigten med projektet er, at flere børn, som ellers ikke deltager i frivillig musikundervisning, får mulighed for det - og det gør de netop i sådanne musikalske fællesskaber", lyder det fra Finn Holst. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
728 andre er allerede tilmeldt