Debat
0   104

Computerprogram dur ikke til ordblindetest

Inspireret (måske presset) af forældre, foreninger, skolevæsener og danske forskere besluttede tidligere undervisningsminister Christine Antorini, at der skulle udarbejdes en omfattende dansk ordblindetest. Det er nu sket, og flere steder er testen taget i brug. Forleden blev testen af en af udviklerne præsenteret for en mindre forsamling af interesserede på kommunikationscentret i Rønne.

Testen er en digital test, hvilket vil sige, at den foregår ved en computer. Den består af et kort spørgeskema om læsevanskeligheder og tre deltest. Hele testforløbet angives at vare under en halv time. De tre deltest undersøger den testedes evner til at afkode sammenhæng mellem lyd og bogstavstrenge (kunstord) begge veje og kendskab til et basalt ordforråd.

Artiklen fortsætter under banneret

Efter mere end 50 års beskæftigelse med netop ordblindhed og andre årsager til læsevanskeligheder er jeg ked af at måtte vende tommelfingeren nedad. Man kan ikke lade et computerprogram stille en så væsentlig dia­gnose på mindre end 30 minutter! Ministeriets og Ordblindeforeningens begejstring over den nye test er helt ved siden af!

Man lover nu, at der vil blive udarbejdet forslag til, hvordan man på baggrund af dia­gnosen kan arbejde med den ordblindes vanskeligheder. Ud fra mit kendskab til den slags vil det primært komme til at dreje sig om forskellige læsestrategier, hvor der efter min erfaring er brug for langt mere omfattende indsatser baseret på en væsentlig bredere undersøgelse end den »nye ordblindetest«, som bærer tydeligt præg af inspiration fra den psykiatriske verden, hvor man kan opleve diagnosticering på grundlag af et antal afkrydsninger i et spørgeskema. Hurtigt, billigt og utilfredsstillende (læs for eksempel Svend Brinkmanns og Anders Petersens bog »Diagnoser«, Forlaget Klim 2015).


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ