Krise tvinger to kommunikationscentre til at fusionere

Kommunernes efterspørgsel efter ydelser inden for tale, høre og syn er faldet så kraftigt, at Region Hovedstaden ikke ser anden udvej end at slå Center for Syn og Kommunikation i Søborg og THI Kompetencecenter i Hellerup sammen til én organisation.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

THI leverer specialundervisning og bistand til personer med tale- og hørehandicap, mens Center for Syn og Kommunikation, CSK, yder specialundervisning og anden bistand til personer med synshandicap. Begge centre drives af Region Hovedstaden og betjener kommunerne uden om København.

Fusionen skal både sikre den nye institution en bedre økonomi og en faglig bæredygtighed. Region Hovedstaden lægger ikke skjul på, at beslutningen skyldes, at begge centre igennem 2008 har oplevet en kraftig reduktion i kommunernes efterspørgsel efter deres ydelser.

For THI er konsekvensen, at børnecentret lukker til sommer, og der er afskediget et betydeligt antal medarbejdere på begge institutioner. Dertil kommer, at der er forberedt afskedigelse af yderligere et antal tjenestemænd på THI.

"Udviklingen sætter spørgsmål ved muligheden for fortsat at levere ydelser fra højt specialiserede faglige miljøer. Skal det lykkes, kræver det en endnu tættere dialog med kommunerne, lavere driftsomkostninger, fokus på både faglig specialisering og udvikling samt effektiv drift. Derfor foreslås det at lægge de to institutioner sammen", lyder det i embedsmændenes indstilling.

Fordele for borgere, kommuner og den faglige bæredygtighed

På den baggrund har regionsrådet besluttet at lægge de to centre sammen til én organisation med fælles ledelse fra 1. juli 2009. Økonomisk drives de som to selvstændige enheder i resten af året, men fra 1. januar 2010 vil én samlet organisation udbyde ydelser på kommunikationsområdet.

Sammenlægningen vil indebære fordele for både borgere, kommuner, den faglige bæredygtighed og udvikling for de områder, der i dag varetages af de to tilbud, mener regionsrådet

Der vil også være driftsøkonomiske fordele. Umiddelbart skønnes den årlige besparelse til 3,3 millioner kroner, heraf alene 1,4 millioner kroner som følge af at CSK skal forlade sit lejemål i Søborg, så der fremover tilbydes bistand til personer med kommunikationshandicaps i THI's afdelinger i Hellerup og Ballerup.

"I hovedparten af de øvrige regioner er de ydelser til personer med kommunikationshandicaps, som CSK og THI tilbyder, samlet i ét kommunikationscenter. Erfaringerne viser, at der er mange fordele ved en samlet organisering af dette arbejde", lyder det fra regionsrådet.

Kommunerne får en mere robust forsyning

Kommunerne får både en mere robust organisering, som øger forsyningssikkerheden, og én indgang til kommunikationsområdet og dermed én samtalepartner i stedet for to med forskellige traditioner og forskelle i procedurer.

Samtidig vil ensartede forretningsprocesser på længere sigt føre til en besparelse og dermed lavere takster for kommunerne, mener regionsrådet.

De to institutioner vil opleve større robusthed i forhold til små specialer og vil kunne tilbyde kommunerne rådgivning i komplekse sager, der involverer specialer, der i dag er placeret to forskellige steder.

"Det nye centers vigtigste resurse er medarbejdernes faglige kompetencer, som er forudsætningen for at kunne tilbyde borgerne højt specialiserede ydelser. I en tid, da hverdagen er præget af nytænkning i kommunerne, ændrede visitationsmønstre, økonomiske udfordringer og administrative omlægninger, skal der være ekstra opmærksomhed på vilkårene for fagligheden. Det faglige niveau, der er opbygget på både THI og CSK vil være både kostbart og langvarigt at opbygge igen, hvis det forsvinder helt", konstaterer regionsrådet.

Læs mere