Skolelederformand: Datasikkerhed skal drøftes

Større krav om skriftlighed og en sag i Sverige om et tabt USB-stik med fortrolige elevoplysninger på, får ledernes formand Anders Balle til at opfordre til, at lederne drøfter, hvordan man håndterer de skriftlige oplysninger om elever.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En kvinde i Sverige fandt et USB-stik på cykelstien. Hun tjekkede indholdet, som viste sig at være en række elevers elevplaner, optegnelser over uoverenstemmelser i frikvarterene og udviklingssamtaler med elever og forældre.

Formand for Skolelederne, Anders Balle, mener, at ligesom i Sverige er hverken lærere eller ledere i Danmark specielt opmærksomme på, at de stigende krav til skriftlighed i skole-hjemsamarbejdet også medfører større krav til, hvordan man håndterer de skriftlige personlige oplysninger.

"Den slags ting, ved vi generelt meget lidt om. Jeg vil opfordre mine lederkolleger til at bruge denne anledning til at få taget det op. Vi må drøfte, hvordan vi gør. Eventuelt kunne man på skolen i samarbejdsudvalget lave nogle retningslinier for, hvordan man gør den slags", siger Anders Balle.

Krypteret data anbefales

Ifølge kontorchef i Datatilsynet Lene Andersen er der særlige forholdsregler, som lærerne skal være opmærksomme på, når de arbejder med fortrolige oplysninger som for eksempel elevplaner. Der er særlige regler i Persondataloven, som handler om, hvordan man flytter fortrolige oplysninger for eksempel i forbindelse med en hjemmearbejdsplads.

"Hvis det er fortrolige oplysninger, så bør det lagres krypteret - også hvis det er på et USB-stik. Og så skal man selvfølgelig passe på, at man ikke mister den", siger hun til folkeskolen.dk.

Lederformand: Brug skolens systemer

Anders Balle råder til, at lærerne nøjes med at bruge skolens EDB-systemer, når man håndterer de personlige oplysninger.

"Der er de fornødne sikkerhedssystemer lagt ind. Det gælder både i forhold til de interne intranet - og også i forhold til internettet. Man bør nøjes med at have de personlige oplysninger der", siger han.