Vælgerne har stemt 12 lærere ind i Folketinget.

Færre lærere i Folketinget efter dette valg

Kun 11 af de 179 nye medlemmer af Folketinget har en lærerbaggrund. En enkelt er lærerstuderende. Det er en klar nedgang i forhold til sidste valg, hvor 18 lærere blev stemt ind. Blå blok har flere lærere end rød blok.

Publiceret

12 lærere valgt ind iFolketinget

Fire fra Socialdemokratiet:

Erik Christensen, Annette Lind, Karin Gaarsted, OrlaHav

En fra De Radikale:

Marianne Jelved

En fra De Konservative:

Søren Pape Poulsen

To fra Dansk Folkeparti:

Karin Nødgaard, Peter Kofod Poulsen

Fire fra Venstre:

Karen Ellemann, Peter Juel-Jensen, Carl Holst, HansChristian Schmidt

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ved sidste valg var lærerne den næststørste gruppe i Folketinget efter statskundskaberne. 18 lærere blev dengang valgt ind. Ved dette valg er der kun 12 lærere. Den største gruppe er fortsat kandidater og bachelorer i statskundskab med 31 medlemmer, men der er nu ligeså mange jurister som lærere i folketinget.

17 lærere valgt ind i det nye Folketing

Traditionelt har mange lærere stillet op for SF, men i år er der faktisk flere lærere repræsenteret i blå blok end i rød.

Fire socialdemokratiske lærere valgt ind

Blandt socialdemokraterne er der fire lærere. 57-årige Erik Christensen er ny i landspolitik, om end et kendt ansigt i fynsk lokalpolitik, hvor han har været borgmester i Ullerslev og Nyborg. Han er læreruddannet og arbejdede som lærer i 15 år, inden han gik ind i lokalpolitik. En af hans mærkesager var at fremelske talentet hos hvert enkelt barn.

"Det starter med en god folkeskoleuddannelse, der giver hver enkelt mulighed for at udvikle netop sine evner og færdigheder. Med den nye folkeskolereform er vi godt på vej til at sikre vores børn og unge den bedste basisuddannelse", lyder det fra Erik Christensen. 

Et lidt kendt ansigt i uddannelsespolitik er 46-årige Annette Lind, som har været socialdemokraternes børne- og undervisningsordfører den seneste tid. Hun er læreruddannet fra Nørre Nissum og har arbejdet først som lærer i 14 år og siden som afdelingsleder i tre år på Herningsholmskolen og Sønderlandsskolen. Hun kaldte under valgkampen folkeskolen for sin hjertesag:

"Det er i skolen vores børn hver især får lov at opdage deres talenter, og det er der, hvor de udvikler sig fra at være børn til unge på vej mod voksenlivet. Det er der, hvor de lærer, hvad det vil sige at være en god ven, og at alle skal have en chance. Derfor knokler jeg for at være med til at løfte folkeskolen i samarbejde med vores dygtige lærere og pædagoger, som er folkeskolens hjerte. De gør et kæmpe stykke arbejde", sagde hun under valgkampen.

Et par undervisningsordførere står til at ryge ud

For Socialdemokraterne sidder fremover også 59-årige Karin Gaarsted og 63-årige Orla Hav fra henholdsvis Vesjylland og Nordjylland.

Karin Gaarsted har siddet i Folketinget siden 2011 som it-, innovations- og iværksætterordfører. Hun er læreruddannet fra Herning Seminarium, og har arbejdet som lærer på Houlkærskolen i Viborg i 11 år. Hun har ikke markeret sig særligt i forhold til uddannelsespolitik.

Orla Hav har siddet i Folketinget siden 2007, hvor han fik femteflest personlige stemmer i hele landet. Han er tidligere amtsborgmester og regionsformand. Han er læreruddannet fra Aalborg Seminarium, har undervist fire år i folkeskolen og 18 år på teknisk skole. Muligheder for børn og unge er en af hans hovedinteresser i det politiske arbejde.

Kun en enkelt radikal

Den eneste radikale lærer, der er valgt til Folketinget denne gang, er 71-årige afgående kulturminister Marianne Jelved. Hun blev uddannet lærer fra Hellerup Seminarium i 1967 og underviste på Ny Østensgård Skole i Valby og Jyllinge Skole i Gundsø og på Lærerhøjskolen i i alt 20 år.

Marianne Jelved har gentagne gange talt lærernes sag. For eksempel da hun sidste efterår til et arrangement hos tænketanken Sophia opfordrede lærerne til at følge folkeskoleloven, men ikke overdrevent. Og kritiserede KL's chefforhandler Michael Zieglers indsats ved overenskomstforhandlingerne:

"Michael Ziegler kunne udmærket have lavet en form for aftale. Jeg skal ikke gøre mig klog på hvordan, men han kunne udmærket have givet Anders Bondo en håndsrækning, og hvis der havde siddet et bare lidt vist menneske på den post - undskyld jeg siger det, men jeg er parat til at diskutere det med Ziegler selv - så havde man selvfølgelig gjort det", sagde Marianne Jelved.

Jelved ude med riven: KL skyld i lockout

Der er ingen lærere blandt de folkevalgte for SF, Alternativet eller Enhedslisten.

De konservatives formand er lærer

43-årige Søren Pape Poulsen, som er formand for De Konservative, præsenterer sig som folkeskolelærer og skoleleder på sin hjemmeside. Han har dog aldrig færdiggjort læreruddannelsen på Ribe Statsseminarium, som har begyndte på efter en to-årig praktisk erhvervsuddannelse. Men han har undervist på Bøgeskovskolen i Bjerringbro og siden i en deltidsstilling som leder af ungdomsskolen i den daværende Bjerringbro Kommune, inden han blev borgmester i Viborg.

Søren Pape har markeret sig som modstander af folkeskolereformens lange skoledag og tvungne lektiecafeer. Han har foreslået at kommunerne skal have mulighed for at fjerne den understøttende undervisning for at gøre skoledagen og kortere, og da han sidste år i august tiltrådte som partiformand såede han tvivl om, om han overhovedet ville gå med i en regering, der vil står fast på reformen.

"Tænk sig, at vi i dette land har politikere på Christiansborg, som mener, at de skal bestemme, om familier må være sammen med deres børn", sagde han dengang til Jyllands-Posten.

Valgløfter: Det har partierne lovet skolen og lærerne

De konservative havde ingen lærere i folketinget efter sidste valg.

To lærere er valgt ind for Dansk Folkeparti

I Dansk Folkepartis kun 12 mand store hovedbestyrelse sidder 49-årige social- familie og idrætsordfører Karin Nødgaard. Hun er datter af partiets medstifter Poul Nødgaard og har siddet i folketinget siden 2005. Og så er hun lærer. Hun blev uddannet ved Haslev Lærerseminarium 1990 og arbejdede som lærer i 15 år, senest på Benløse Skole ved Ringsted. Hun har særligt arbejdet for udsatte børns rettigheder og går meget op i, hvordan alle børn kan rummes i folkeskolen.

"Det er vigtigt med en folkeskole, der rummer børn fra alle samfundslag, og derfor skal vi sikre en solid folkeskole, der har opbakning. Vi som lovgivere har en forpligtelse dertil, kommuner har det også, og ikke mindst forældrene. Her tænker jeg på at de skal involvere sig i deres børns skolegang og at de skal sørge for at deres børn er opdraget til at fungere i sociale fællesskaber, trods forskelligheder", sagde hun til Byportalerne.dk.

Formanden for DFU Peter Kofod Poulsen fra Aabenraa læser til lærer i Haderslev. Det 25-årige byråds- og regionsmedlem er kendt som en meget dygtig taler og er blevet sammenlignet med Kristian Thulesen-Dahl. En af hans mærkesager ved valget har været at frede folkeskolerne.

"Skoleområdet har været genstand for meget store reformer igennem de sidste år. Derfor er der behov for, at vi freder de lokale folkeskoler i de næste fire år, så der kan komme ro og stabilitet på dette område", lød det fra den unge bornholmer.

Fire lærere fra Venstre

Venstre har fire lærere valgt ind i Folketinget. To, som allerede i længere tid har markeret sig i uddannelsespolitik et helt nyt ansigt og en garvet politiker. 45-årige tidligere minister Karen Ellemann er uddannet lærer fra N. Zahles Seminarium, men nåede kun at undervise fire år på Rungsted Skole, inden hun blev valgt ind i Folketinget i 2007. Hun har siddet i både Børne- og undervisningsudvalget og Uddannelses- og Forskningsudvalget, hvor hun nu er næstformand. Hun har været stor fortaler for reformens længere skoledage og mere fokus på fremmedsprog. Hun har under valgkampen haft uddannelse som en af sine tre mærkesager.

"En god uddannelse er det bedste, vi kan give vores børn. Med en god uddannelse får man frihed til at bestemme over sin egen situation. Niveauet i skolerne skal derfor løftes markant for både de svage og de stærke elever. Det er en investering i vores børns muligheder og i Danmarks fremtid.

To kommentatorer: Kristian Jensen afløser Antorini

49-årige Peter Juel-Jensen, som ved sidste valg fik ti gange så mange stemmer som den nærmeste partifælle, blev første gang valgt ind i 2007 og har i en periode været børne- og undervisningsordfører. Han er læreruddannet fra Hjørring Seminarium og har arbejdet som lærer og viceskoleleder på Østermarie og Østerlars/Gudhjem Skoler i syv år, inden han kom i folketinget. Også han har haft uddannelse som en af sine tre mærkesager.

"Vores folkeskole, vores ungdomsuddannelser er vejen til et godt og sikkert voksenliv. I Danmark vil vi ikke konkurrere på løn eller arbejdsmiljø - derfor skal vi være klogere, bedre og smartere! Det hele begynder i folkeskolen og herefter på ungdomsuddannelserne!", lød det fra ham under valget.

45-årige Carl Holst er uddannet lærer fra Haderslev Statsseminarium 1996 og underviste på Povlsbjerg Skole i Vojens i fire år inden han gik ind i lokalpolitik og blev først amtsborgmester og siden regionsformand i Region Syddanmark. Han er ny i folketinget.

Endelig er 61-årige Hans Christian Schmidt også valgt ind fra Venstre. Han var miljøminister, fødevare og transportminister og gruppeformand i Fogh-regeringen. Han er læreruddannet fra Haderslev Seminarium i 1977. Han underviste på Nustrup og Sommersted Skole frem til 1984, hvor han var viceskoleinspektør, indtil han blev valgt ind i Folketinget i 1994.