Overskrift fra en "dødsliste" fra 2013

Danske Skoleelever: Ikke behov for forbud mod ’dødslister’

Forud for sidste skoledag ophænger mange 9.-klasser lister over yngre elever, der har en særlig behandling i vente. En af de skoler, hvor listerne florerer, er Sortedamskolen i København. Det sker selvom listerne faktisk er bandlyst på skolen. Danske Skoleelever mener, det er unødvendigt med forbud.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På mange skoler laver 9.klasser såkaldte dødslister i forbindelse med sidste skoledag på fredag. Dødslisterne er en slags oversigt, hvor yngre elever, der skal have en særlig behandling, når afgangseleverne uddeler vand eller andet, er listet op.

Dragør-elever satte elever og lærere på "dødsliste" 

Nogle steder bliver listerne hængt op på skolen, på skoler ender de på de sociale medier. Formanden for Danske Skoleelever Silke Fogelberg har blandede følelser omkring dødslisterne. Hun oplever, at langt de fleste synes, det er sjovt, men understreger at det ikke er i orden, at "gøre nogen ondt og gøre dem kede af det".

"Det er en tradition for 9.-klasserne, så jeg synes, det ville være ærgerligt at tage det fra dem. Man skal passe på med at lave for mange forbud for 9.-klassernes sidste skoledag. Men samtidig mener jeg, at det skal være sjovt for alle parter, og hvis der er nogle yngre elever der er utrygge, er det ikke så rart at se sit navn på en liste", fortæller formanden.

I stedet for at forbyde traditionen synes Silke Fogelberg, at lærerne skal tale med 9.-klasserne om hvor grænsen går, hvad der er okay, og hvad der ikke er. Og afgangseleverne opfordrer hun til at overveje, om de elever, der kommer på en dødsliste, synes det er sjovt og kan tage spøgen, eller om det er nogle, der måske bliver kede af det.

Dødsliste fra Sortedamskolen florerer på sociale medier

En af de skoler, hvor dødslister florerer, er Sortedamskolen i København. Her har afgangselever lavet et dokument med titlen "Dødslisten", hvor 27 navne på yngre elever er listet op, og efterfølgende delt på de sociale medier.  

Ifølge skoleleder på Sortedamskolen Eva Hindsgavl Brink har der andre år været lignende lister på skolen. Eleverne plejer at tape lister op på skolens døre, hvorefter lærerne hiver dem nedned og konfronterer eleverne med dem. Dødslisterne er nemlig ikke accepteret på skolen, og efter folkeskolen.dk's henvendelse, vil hun bede 9.-klasserne fjerne opslaget fra de sociale medier.

"For nogle børn er der stor prestige i at komme på listen, og de synes, det er sjovt og sejt, at de ældste elever har lagt mærke til dem. Men jeg har også en fornemmelse af, at nogle kan føle sig truet og ikke ved, om det får konsekvenser at stå på listen. Måske er de bange for, at de bliver drivvåde sidste skoledag, at der bliver fortalt hemmeligheder om dem, eller at nogle hele tiden er ude efter dem. Det er grænseoverskridende, og derfor accepterer vi ikke sådanne lister", fortæller skolelederen.

Hun understreger, at sidste skoledag på Sortedamskolen plejer at forløbe fredeligt, og at listerne ikke bliver effektueret, så ingen elever bliver hængt ud.

I dag, dagen inden sidste skoledag, tager udskolingens afdelingsleder også en runde i 9.-klasserne, hvor hun indskærper over for eleverne, at ingen må hænges ud, og ønsker dem samtidig en god sidste dag. 

Powered by Labrador CMS