Anmeldelse Håndarbejde
1   672

Hæderligt partsindlæg om uddannelsessnobberi

Aldeles aktuel debatbog i lyset af reformen af erhvervsskolerne og Ny Nordisk Skole, specielt i forhold til at koble praksis og teori bedre sammen i undervisningen. Det er godt, selv om det ikke er helt klart, hvem der langes ud efter.

Kloge hænder

Fakta


Titel
Kloge hænder

Forfatter
Mattias Tesfaye

ISBN
9788702150797

Pris
150

Sider
186

Forlag
Gyldendal

Den skrivende murersvend og socialdemokrat Mattias Tesfaye lægger skarpt ud i forordet. Undertitlens "forsvar" dækker over et mere offensivt sprogbrug. Han har blandt andet skrevet bogen i et forsøg på at slå tilbage. Hvad eller hvem der skal slås, fremgår dog ikke helt entydigt. Et luftigt bud er de kræfter, som har bevirket, at håndværk og andre fag, der kombinerer praktiske færdigheder og teoretisk viden, har mistet prestige i de seneste år. Tesfaye oplever, at håndværkeres og andre praktiske fagprofessionelles erfaringer og indsigter er blevet skubbet til side til fordel for et meget teoretisk verdenssyn.

Artiklen fortsætter under banneret

Udgivelsen er et hæderligt partsindlæg for vigtigheden af at dyrke kombinationen af håndværksfærdigheder og teoretisk indsigt. Den bør alle professionelle personer med direkte eller indirekte kontakt til uddannelse og uddannelsespolitik kende til.

Hvert af de 21 kapitler indledes med en opsummerende sentens, som forfatteren har fra de mange personer, han har været i kontakt med i sin forberedelse forud for skrivningen. Særligt interessante er de unge schweizere, for hvem det er forbundet med høj status og prestige at gennemføre en erhvervsuddannelse.

Tesfayes bog er sammenhængende og kommer alligevel vidt omkring. Han argumenterer klart og læseværdigt for eksempelvis den tavse videns betydning for tilegnelse af kropslige færdigheder eksemplificeret ved cykling. Kropslige færdigheder, som bliver indlært ved tusindvis af timers øvelse, og som umuligt kan automatiseres ved læsning, i lighed med lærlingens og den nyuddannede håndværkersvends tilegnelse af deres fag. Bogen spænder over en mere end tusindårig tidshorisont. Fra opfindelsen af murstenen for cirka 10.000 år siden over Henry Fords automobil og udvikling af samlebåndsfremstilling af Ford T til valgfagssløjd under overskriften StoreNØRD på Vangeboskolen (herom senere).

Cirka to tredjedele af bogen har, ifølge Tesfaye, det ene formål at forklare de forskellige håndværkere og andre professionelle med praktisk faglighed, “… at hverken de selv eller deres fag er ligegyldige” (side 49). Tværtimod vurderer forfatteren dem til at være et omdrejningspunkt for samfundets udfordringer.

En tolkning af Tesfayes ærinde er, at han ønsker at sætte en politisk dagsorden. En dagsorden, hvor kloge hænder med tavs viden og vidende hoveder med teoretisk indsigt i langt højere grad end i dag bliver værdsat og inddraget som løsninger i at skabe arbejdspladser, der leverer håndværk af høj kvalitet. Dette skal udmøntes i blandt andet folkeskolen og på korte og mellemlange videregående erhvervsuddannelser. Det vil, set i forfatterens optik, sikre den nødvendige samfundsmæssige produktinnovation og samfundsøkonomiske vækst. I den resterende del af bogen skriver Tesfaye blandt andet om, hvordan sløjd og håndarbejde blev til materiel design, om akademisering af mellemlange videregående uddannelser og om en truet faglig stolthed hos professionsuddannede fagpersoner.

Med beskrivelser af og faktuelle oplysninger om arbejdsmarkedet og uddannelsespolitik bliver læseren igennem fire kapitler præsenteret for det, man kunne betragte som arbejdsmarkeds- og uddannelsespolitiske reformforslag. Kapitlet "StoreNØRD i folkeskolen" slutter med tre konkrete forslag direkte relateret til folkeskolen: a) et StoreNØRD-fag gøres obligatorisk i udskolingen med fokus på teknisk og håndværksmæssig viden, b) det bliver baseret på tværfaglige projekter, for eksempel fysik, matematik og historie, og c) endelig indgår man landsdækkende og længerevarende aftale med Lego, så alle kommuner i Danmark får adgang til Lego-uddannelsescentre.

Teksten er troværdig og brugervenlig med et omfattende noteapparat. Det gælder særligt for den læser, som ønsker at efterprøve Tesfayes påstande, tolkninger, opsummeringer og konklusioner eller ønsker at bidrage til debatten om håndværks og fagligheds placering i samfundet i går, i dag og i morgen.

"Kloge hænder – Et forsvar for håndværk og faglighed" er i vinkel – for nu at blive i visse håndværkeres sprog. Det er den for lærerstuderende, lærere, skoleledere, Ungdommens Uddannelsesvejledning, kommunale embedsmænd i skoleforvaltningen og undervisere og ledere ved samtlige gymnasiale uddannelser. Forhåbentlig bliver der debat om den på landets skoler og uddannelsessteder, i skoleforvaltninger, kommunalpolitiske uddannelsesudvalg, DLF-udvalg og -kredse.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.262 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
420 andre er allerede tilmeldt
Hjælp os med at teste

Vin lille

⚠️ Hjælp os med at teste nye ideer til de faglige netværk og vind 6 flasker vin  ⚠️
Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
1000 tak for din hjælp!
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil - tager ca. 15 min.)