Fabrins kommune holder lærerløn tilbage

Rudersdal Kommune har besluttet at holde april-lønnen tilbage fra de forudlønnede lærere i forventning om en lockout. Kommunen er dog klar til at udbetale lønnen på onsdag, hvis forhandlingerne om lærernes arbejdstid fortsætter. Syv andre kommuner står parate til at stoppe lønudbetalingen på onsdag.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Omkring 40 lærere i Rudersdal kan være helt sikre på, at der ikke kommer penge på kontoen til næste måned, hvis forhandlingerne om lærernes arbejdstid bryder sammen i Forligsinstitutionen i denne weekend. Rudersdal Kommune er den eneste, der på forhånd har valgt at holde lønkronerne tilbage. Rudersdal er den nordsjællandske kommune, hvor Erik Fabrin(Venstre) indtil oktober var borgmester. Fra 2006 til 2010 var han formand for KL, og i dag er han næstformand. Han sad med ved bordet, da KL-politikere foran rullende kameraer i februar varslede lockout for folkeskolelærerne.

Personalechef i Rudersdal kommune Jan Weidekamp forklarer, at de forudlønnede lærere alligevel kan få løn, hvis forhandlingerne om lærernes arbejdstid i Forligsinstitutionen fortsætter, eller der bliver indgået en aftale i løbet af weekenden.

"Vi har teknisk set mulighed for at stoppe lønudbetalingen helt hen til mandag. Men den mulighed har vi ikke valgt. For det ville betyde, at lærerne fik en lønseddel, men ingen penge. Det synes vi ikke var så heldigt - og derfor har vi stoppet lønnen. Men hvis lockouten ikke bliver meldt ud i weekenden, kan vi sørge for, at lønnen alligevel er i banken på onsdag".

Ingen lønseddel til kredsformanden Formand for Rudersdal Lærerkreds Marianne Henriksen er selv en af de lærere, som ikke modtager lønseddel i denne omgang. Hun synes, generelt at Rudersdal har været velafbalanceret i kommunikationen om lockout. Men hun synes også, at kommunen stiller forudlønnede i en lidt dårlig situation.

"Selvfølgelig havde jeg helst set, at de udbetalte lønnen og så afregnede senere. Men i og med jeg har en fantastisk fagforening og kan gå ind og få støtte, så ramler det hele ikke", siger Marianne Henriksen.

Hun mener, at noget af grunden til, at Rudersdal ikke vælger at udbetale lønnen er, at KL's næstformand Erik Fabrin indtil oktober sidste år borgmester i Rudersdal kommune. Fra 2006 til 2010 var han formand for KL og er i dag næstformand.

"Alting kører meget stramt her", siger Marianne Henriksen. Hun har kontaktet tillidsrepræsentanterne på de skoler, hvor de berørte er, så hun er sikker på at være i kontakt med medlemmerne.

Forudlønnede skal søge konfliktlån Det er Danmarks Lærerforening, der har opfordret kredsene til at finde ud af, hvorvidt kommunerne stopper forudlønnedes løn allerede fra på onsdag. Umiddelbart ser det ud til, at kun Rudersdal allerede nu har valgt at stoppe lønnen. Syv andre kommuner - Haderslev, Horsens, Kalundborg, Lejre, Silkeborg, Slagelse og Vordingborg - har meddelt, at de er klar til at stoppe lønnen, hvis forhandlingerne bryder sammen.

Dermed skal de første lærere også til at søge om konfliktlån. Det kan de tidligst lade sig gøre fra på mandag den 25. marts. De berørte lærere vil få en mail fra Danmarks Lærerforening, hvor der står, at de med deres Nem-ID skal gå ind på dlf.org og udfylde et lånebevis, oplyser sekretariatet i DLF.

Hvis lockouten går i gang, vil DLF-medlemmer, som først bliver trukket i løn med udgangen af april, på et senere tidspunkt få besked om, hvordan de skal forholde sig.