I regeringens reformudspil – ”Gør en god skole bedre”, bliver læring i bevægelse fremhævet som en vej til et løft af hele skolen.

Læring i bevægelse

Elever koncentrerer sig bedre med en aktiv hverdag – derfor leger de matematikken ind i 1. klasse på Issø-skolen, og derfor afholder Dansk Skoleidræt kampagnen ”Sæt skolen i bevægelse”, som alle skoler gratis kan deltage i.

Publiceret Senest opdateret

"Skolen i bevægelse

Fakta: Sæt skolen i bevægelse

Dansk Skoleidræt skyder igen i 2013 kampagnen "Sæt Skolen iBevægelse". Her kan man via kampagnehjemmesiden - saetskolenibevaegelse.dk - fåinspiration til 100-vis af øvelser, hvor bevægelse bliverinkluderet i de også i de boglige fag. Alle skoler kan deltage ikampagnen, der i 2013 løber af stabelen i ugerne 15- 20. Målet erat eleverne hver dag skal bevæge sig i 60 minutter henover alleskoletimer.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvilket symbol var der bag på 8-tallet?

I Pia Jensens 1. klasse på Issø-skolen på sydfyn er bevægelse en naturlig del af matematikundervisningen. Så når eleverne med regnestykket 3 + 5 i hånden bliver sendt ud for at se om de kan finde svaret (8, red.) og komme tilbage og fortælle hvilket symbol, der var bag på ottetallet, er det fordi de arbejder med addition. "Tit er det de samme ting, som man kan arbejde med på tavlen foran klassen, men flere forstår

det, når de får kroppen med", fortæller Pia Jensen.

Elever i bevægelse kan let blive opfattet som kaos, men for Pia Jensen handler det om at lære eleverne, at de arbejder selvom det er legende.

"Det kommer let til at virke ustruktureret, så det kræver at børnene ved, at når de skal rejses sig, så er det ikke for at holde frikvarter. Men hvis man møder dem anerkendende og har disciplin omkring det, så oplever jeg det ikke kaotisk", siger Pia Jensen. Hun har haft sin 1. klasse siden 0. og fortæller, at de er helt med på, hvordan de skal opføre sig i bevægelsessekvenserne.

Alle 0. til 4. klasser i Svendborg Kommune har over en treårig periode været en del af Svendborg Projektet. Projektet indebærer, at alle klasserne har seks idrætstimer om ugen.

Sæt din undervisning i bevægelse

Mest effektivt i indskolingen

Mona Have Sørensen er Ph.d. studerende på institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet og en af forskerne bag Svendborg Projektet og har været løbende fulgt udbyttet af mere bevægelse i undervisningen.

"Der er især udbytte for eleverne i indskolingen, at gøre læreringen konkret og få kroppen med, for de er ikke kommet ind i den kultur, hvor man skal sidde stille for at lære noget. Jeg har prøvet med 8. 9. klasser, hvor eleverne havde svært ved at gå ud af klassen uden at tro, at nu skulle der ske noget useriøst", siger Mona Have Sørensen.

Blog: Læring i bevægelse - eller bevægelse i læring?

20 minutters koncentration

Hun fortæller, at alle forskningen viser, at vi kun kan koncentrere os i 20 minutter ad gangen.

Efter 20 minutter lukker hjernen ned, for så tror den ikke, at den skal bruges til noget. Så vi alle godt af bevægelse - også selvom det bare er gang", siger Mona Have Sørensen. I projektet forsøger de at undersøge sammenhængen mellem krop og hjerne - og en af de ting, der skal undersøges er, om der er sammenhæng mellem kondition og hukommelse. Foreløbig indsamler forskerne data indtil sommerferien.

Blog: Sæt bevægelse på skemaet

Powered by Labrador CMS