Lærerne synes, seksualundervisningen er vigtig. Men kun en tredjedel kender til emnets Fælles Mål. Det undrer eksperter, der opfordrer til skarpere fokus og flere resurser på området.


Seksualundervisere famler sig frem

De fleste lærere i seksualundervisning mener, at undervisningen er vigtig. Men næsten halvdelen siger, at undervisningen er for ringe. Lærer Lærke Lundby fortæller om sine gode erfaringer, mens ekspert giver fem klare råd. Et af dem lyder: »Læs Faghæfte 21 – og brug det«.

Publiceret

Karen Wistofts 5 gode råd:

1. Læs Faghæfte 21 - og brug det.

2. Påtag dig rollen troværdigt og oprigtigt. Vis eleverne, at duhar en privatsfære, og hvor du sætter dine egne grænser. Dethjælper eleverne med at finde deres egen grænse.

3. Vis en seriøs interesse for, hvad der betyder noget foreleverne, og afgør derfra, hvad undervisningen skal indeholdesammen med faghæftet.

4. Brug »en jeg kender« i stedet for »jeg«.

5. Hav fokus på, at der kan sidde elever med svære udfordringer.Hvis man ikke er opmærksom, kan man risikere ikke at indfangedem.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det står skidt til med seksualundervisningen i de danske folkeskoler. Det viser en ny undersøgelse fra organisationen Sex og Samfund. Kun en tredjedel af de 1.695 lærere, der deltog i undersøgelsen, kunne svare ja til, at de havde brugt emnets grundlæggende Faghæfte 21 fra 2009 mere end yderst sjældent.

Lærere tænder ikke på seksualundervisning

National projektleder hos Sex og Samfund Lone Smidt, der ledte undersøgelsen, bider mest af alt mærke i de modsatrettede tendenser, der ligger i lærernes svar. Hun påpeger blandt andet de 65 procent af lærerne, der mener, at seksualundervisningens primære formål er at hjælpe eleverne til at træffe aktive valg i forhold til deres egen seksualitet.

Et indre paradoks

»Men når man så kigger på lærernes valg af metoder og arbejdsformer, så ser det ikke ud til, at de metoder, der rent faktisk fører til, at eleverne bliver i stand til at træffe kvalificerede valg, i tilstrækkelig grad finder vej til klasseværelserne. Fra den sundhedspædagogiske forskning ved vi, hvad der virker, hvis sundhedsindsatser skal have en effekt, men det ser ikke ud til, at den viden sætter sig spor i lærernes praksis«, siger hun.

Undersøgelsen, der også er omtalt på side 8, viser blandt andet, at 80 procent af de adspurgte er helt eller delvist enige i, at seksualundervisningen har en positiv indflydelse på elevernes trivsel - mens 43,5 procent er utilfredse med den seksualundervisning, der bliver givet i dag.

Lone Smidt mener, at uddannelse, efteruddannelse og et godt samarbejde med resten af sundhedssektoren tilsammen kan være nogle af de vigtigste nøgler til at åbne det kyskhedsbælte, der lader til at omringe lærernes seksualundervisning. Lykkes det ikke at skabe en bedre seksualundervisning, risikerer man i sidste ende at tabe elevernes selvforståelse på gulvet.

»I yderste konsekvens kan det medføre, at eleverne ikke lærer at sige til og fra i sociale relationer og derfor enten overskrider andres eller får overskredet egne grænser - og at de ikke har den viden, der skal til for at undgå at blive smittet med sexsygdomme eller undgå at blive uønsket gravid«, siger hun.

Det timeløse problem

Professor Karen Wistoft finder lærernes svar bekymrende og sammenligner seksualundervisningen med et fag som matematik.

»Hvad nu hvis matematiklærerne ikke kendte deres faghæfte? Hvordan kunne man så varetage undervisningen der? Man kan ikke lade være med at spekulere på, om det er en nedprioritering. Problemet er for mig at se, at der simpelthen er så stramt et krav i forhold til nogle af fagene i skolen, at man måske nedprioriterer de timeløse fag«, siger hun.

Og det er ærgerligt, mener Karen Wistoft. For netop Faghæfte 21 er ifølge professoren et af de faghæfter, der giver det skarpeste bud på, hvad det er for kompetencer, man ønsker at fremme hos eleverne.

»Seksualundervisning handler ikke kun om prævention. Faghæfte 21 er meget andet end det«, siger Karen Wistoft og nævner ting som etiske spørgsmål om sex, spørgsmål til elevernes egne tanker om deres fortsatte liv, og hvordan de lærer at tage stilling til de udfordringer, der er i deres miljø.

En samlet udvikling

I Københavns Kommune tog man ved begyndelsen af dette skoleår tyren ved hornene og udsendte i samarbejde med Sex og Samfund og kommunens lærere og sundhedsplejersker en elektronisk vejledning i seksualundervisning i hele grundskolen. Her kan lærerne få inspiration til, hvordan og med hvilke værktøjer og undervisningsmidler de kan gribe den til tider udfordrende seksualundervisning an.

Lærke Lundby-Hansen fra Blågård Skole på Nørrebro er en af de københavnske lærere, der har taget både Faghæfte 21 og de nye vejledninger til sig. Endda i en sådan grad, at hun nu er en del af det hold af lærere, der er blevet udvalgt til at evaluere de udsendte vejledninger.

Som idrætslærer for to 4.-klasser var det oplagt, at det i første omgang blev hende, der stod for de to klassers seksualundervisning, fortæller hun. Hun savnede i sin tid en sammenhæng i den seksualundervisning, der foregik på skolen.

»Det opstod i en medarbejdersamtale, hvor vi snakkede om, om vi havde en rød tråd i det her. Jeg tror, at når man snakker om seksualundervisningen, så er der mange lærere, der starter lidt for sent. Det gode ved at komme ind tidligt er, at man kan bygge ovenpå«, siger Lærke Lundby-Hansen.

Opdelte rum - uden for hjemmet

Helt konkret valgte Lærke Lundby-Hansen sammen med en tilknyttet sundhedsplejerske at opdele seksualundervisningen i køn. Det var for at skabe et rum, hvor de ofte lidt mere modne piger følte sig trygge, forklarer hun. Sundhedsplejersken tog sig af de kropslige ændringer, mens Lærke Lundby samlede op og tog de efterfølgende snakke - som anbefalet i vejledningerne. Lærke Lundby kunne i løbet af undervisningen mærke, at eleverne faktisk havde brug for at tale med en voksen om emnet.

»Vi taler ikke om kønssygdomme og prævention. Vi har talt om kroppen, pubertet og forelskelse, hvor jeg har jeg brugt Sex og Samfunds materialer og vejledning. Der kom vi blandt andet ind på, at man også kan være forelsket i en fra sit eget køn«, siger hun.

»Børn og især piger går hurtigere i puberteten end førhen. Så står du med piger i ni-ti- årsalderen, der har fået menstruation, og der er det vigtigt, at man taler med dem om, hvad der kommer til at ske med deres kroppe, så de ved, at det er helt naturligt«.

Gør det hele lidt simpelt

Men hvad med drengene? Selvom de ifølge Lærke Lundby var sværere at få til at sidde stille, skete der noget interessant, da det lykkedes.

»Jeg kunne mærke, at det var noget, de havde brug for at snakke om. Men jeg blev lidt overrasket over, at drengene faktisk var mere åbne. Jeg havde troet, det ville være omvendt«, fortæller hun.

Den fremsynede seksualunderviser er overbevist om, at det ikke er sidste gang, hun benytter sig af enten faghæftet eller de lettilgængelige vejledninger. Omvendt forstår hun godt, hvis de lærere, der enten påtager sig eller blot får opgaven, vægrer sig ved at dykke ned i materialet.

»Når man får sådan et faghæfte, er det meget uoverskueligt. Men det er godt at kunne få vejledninger, der er til at gå til, og dem vil jeg anbefale, at man tager i brug. Seksualundervisningen behøver ikke være lange ugeforløb, men skal tænkes ind i de andre fag. Det er det vigtigste«, siger hun.