Vold/trusler
5   1030

Vold og trusler skal anmeldes

Op mod halvdelen af lærerne anmelder ikke, når de bliver udsat for vold eller trusler på skolen. Hårde ord og voldsom adfærd kan blive normen. Men lærerne mister retten til erstatning, hvis intet er registreret.

Næsten en tredjedel af de lærere der har været udsat for vold inden for det seneste år, har ikke anmeldt hændelsen, viser en ny undersøgelsen foretaget af Scharling Research for Folkeskolen.

Kun fire procent har anmeldt den voldelige episode til politiet, mens de resterende har anmeldt til forvaltningen, arbejdsskadesforsikringen eller kun registreret hændelsen på skolen.

Artiklen fortsætter under banneret

Endnu værre ser det ud, når lærerne er blevet truet. Her er det under halvdelen af lærerne der anmelder.

Det kan synes unødvendigt at registrere, hvor gang man er blevet  forulempet, hvis det er blevet almindelig dagligdag. Men det er utroligt vigtigt, siger konsulent på kontoret for arbejdsmiljø i Danmarks Lærerforening Birthe Hansen.

"Sagerne skal anmeldes som arbejdsulykke på arbejdspladsen. Man bør få hjælp til sin arbejdsskadesag i den lokale lærerkreds. Så er det dem, der sender sagen ind til vores arbejdsskadeteam, der er enormt dygtige til at løfte de arbejdsskade- og erstatningssager, hændelserne ofte udmønter sig i".

Hver enkelt hændelse kan synes lille, men når det sker igen og igen, kan man risikere, at læsset pludselig vælter. Og har man ikke registreret de mange forudgående optrin, kan man risikere, ikke at kunne få erstatning, hvis man går ned, fortæller Birthe Hansen.


 

Lærere udsat for vold i overskrifterne gennem de seneste fem år

-      2012:En lærer på Asgaard Skole i Køge bliver af en 16-årig elev kaldt svans, skubbet ind i en reol og får to knytnæveslag i ansigtet. Til slut spytter eleven på ham.Den voldelige elev bliver i maj måned idømt 40 dages betinget fængsel. (Køge Dagblad) 

 

-      November 2009:En 25-årig kvindelig lærer på Mølledamsskolen i Fredericia bliver over flere dage slået af en 13-årig elev i ansigtet og på kroppen. Hun anmelder episoderne til politiet i december. (fredericiaavisen.dk) 

 

-      September 2009:En kvindelig lærer på Havdrup Skole i Roskilde får en på siden af hovedet, da hun for anden gang beder en 7.klasses elev slukke sin computer. Drengen bliver bortvist fra skolen en uge. (Roskilde Avis) 

 

-      Oktober 2009:En 33-årig mandlig lærer på Abildgårdsskolen i Odense vil give en pige i tredje klasse hånden, inden hun og hendes far træder ind til en skole-hjem-samtale. Det slår klik for faren, der overfalder læreren. Faren spytter læreren i hovedet og giver ham en knytnæve i hovedet, så han går i gulvet. Faren sætter sig overskrævs på læreren, slår og bider ham i øret. (Politiken.dk)

 

-      Vinteren 2008-2009:En gårdvagt på Stjernevejsskolen i Hedensted får et knytnæveslag i ansigtet af en 16-årig elev, da gårdvagten kommer elevens 'gidsel', en yngre elev til undsætning under en sneboldkamp. Den 16-årige får 40 dages betinget fængsel for hændelsen og er ikke længere elev på skolen. (Horsens Folkeblad)  

 

-        Oktober 2007:En 17-årig elev på den Maritime Småskole ved Faaborg slår sin lærer en gang i ansigtet og tre gange i baghovedet. Eleven idømmes 3 måneders ungdomssanktion, men både lærer og elev fortsætter på skolen. (P4 Fyn)

 

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ