Læreruddannelses-forlig på plads med adgangsbegrænsning

Netop nu offentliggør ordførerne fra forligspartierne et forlig om en ny læreruddannelse med adgangsbegræsning. Kravet bliver et syv-tal i gennemsnit fra studentereksamen. Ansøgere med et lavere karaktergennemsnit skal igennem en optagelsessamtale. Faget KLM får egen eksamen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

 

'Regeringen er kommet godt igennem med sit udspil'

LL: Adgangskrav gør ingen forskel

Venstre har fået talentforløb ind i læreruddannelsen

Lærerstuderende: Valgfrihed ikke reel

Bondo: Skuffende læreruddannelses-forlig

"Skærpede adgangskrav er en af vejene til at sikre større prestige over det at være lærer. Vi skal motivere de allerdygtigste til at undervise i folkeskolen", siger uddannelsesordfører for De Konservative, Mai Henriksen.

Reformen vil også sikre, at flere lærere end i dag får undervisningskompetence i tre fag:

"Det er ganske enkelt sjovere og mere udbytterigt at være elev i en klasse, når læreren er på hjemmebane i faget".

Et af de væsentlige nye elementer i læreruddannelsen bliver det store fag, Pædagogik og lærerfaglighed, som kommer til at fylde et helt år på uddannelsen. Faget skal skærpe lærernes kompetencer inden for pædagogik, elevkendskab og undervisningsfærdigheder, som f.eks. undervisningsdifferentiering, inklusion og klasserumsledelse.

Mere it i uddannelsen

Socialdemokraterne har særligt lagt vægt på, at anvendelse af it i undervisningen fremover bliver en integreret del af lærernes uddannelse samt at alle lærerstuderende fremover skal have kendskab til specialpædagogik og dansk som andetsprog.

"Hvis vi skal løfte den store opgave med bedre inklusion i folkeskolen, så skal lærerne være bedre rustet til at takle elever med særlige behov i klasseværelset, frem for at sende dem i specialklasse. Anvendelse af it i undervisningen kan være med til at engagere eleverne på nye måder og bliver et helt uomgængeligt element i folkeskolens undervisning i fremtiden", siger Kirsten Brosbøl, Socialdemokraterne.

KLM får egen eksamen

Skæbnen for faget KLM - kristendom-livsoplysning-medborgerskab - har været en af de helt store knaster i forhandlingerne. Kompromiset er blevet, at bliver en del af det store nye fag, pædagogik og lærerfaglighed, men at faget får egne kompetencemål og egen eksamen.

Læs mere

Læreruddannelses-forliget