Anmeldelse Skønlitteratur
0   124

Ivalus sommer

Fakta<p>Forfatter: Mette Klint</p><br /><p>Illustreret af Mette Klint</p><br /><p>111 sider, 144 kroner</p><br /><p>Lærervejledning</p><br /><p>Af Dorte Eriksen</p><br /><p>56 sider, 168 kroner</p><br /><p>Forlag: Dansklærerforeningen</p>

Ivalu er en grønlandsk pige på ni-ti år. Hun er enebarn og bor i en lejlighed i Nuuk sammen med sin far og mor. Forældrene arbejder, men i weekenderne tager de på telttur ind i fjeldet. Ivalu har en god veninde Naja, der følger hende overalt.

Artiklen fortsætter under banneret

På mange måder ligner hverdagen en dansk hverdag, men den grønlandske natur og civilisation gør, at Ivalu får nogle oplevelser, som er ukendte for danske børn. Ivalu er med på sæljagt og renjagt. Hun farer vild i fjeldet, og til slut skyder hun sin første ræv. Da hendes veninde Naja rejser til Danmark med sin danske far og sine søskende, bliver Ivalu meget ked af det. Ivalu vokser i mere end en forstand denne sommer, og hun udvikles af de begivenheder, hun oplever.

De sociale problemer antydes, da Najas mor har et alkoholproblem, der fører til skilsmisse fra Najas far.

Forfatteren har illustreret bogen med stemningsfyldte sort-hvide tegninger.

I lærervejledningen gives en lang række forslag til, hvordan der kan arbejdes med bogen. En af de mange aktiviteter er »læseteater«. Det er en måde at styrke oplæsningen på. To eller flere personer arbejder sammen om en tekst. Der må gerne være megen dialog. Hver elev streger det under, han skal læse. Der må gerne ændres og udelades i teksten. Når teksten er bearbejdet og oplæsningen øvet, fremføres det for publikum. I lærervejledningen er trykt fire læseteatertekster.

Vejledningen slutter med en litteraturliste.

»Ivalus sommer« er en stilfærdig bog, der giver et realistisk billede af et barns hverdag i Grønland. Den ydre spænding er begrænset, men der sker en del på det indre plan. Det er nok en bog, der skal formidles. Den vil være oplagt at bruge i forbindelse med et emnearbejde om Grønland på fjerde og femte klassetrin, og her vil lærervejledningen være en god hjælp.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.709 andre er allerede tilmeldt