Vagn Elkjær Larsen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter Vagn Elkjærs begravelse vælder minderne fra næsten 45 års bekendtskab frem. Allerede fra studietiden mindes jeg Vagn som den milde, venlige og hjælpsomme kammerat. Han holdt af børn og glædede sig til det lærerarbejde, der for ham aldrig blev bare et arbejde, men også var et kald. Efter militærtjeneste samt et år i Kliplev kom han i 1959 til Ballum, hvor han derefter fik hele sin lange lærertid. Han kom med en frisk læreruddannelse med både viden og engagement. Men han kendte egnen fra sin opvækst, og hans dybe forståelse for landsbysamfundet og dets vilkår brugte han til at give netop den undervisning, der var brug for - og som var ønsket. Som barn af en enelærer havde han arvet et af lærerens fornemste virkemidler: Fortælleevnen. Vagn mestrede 'Det levende ord'. Og selv om han fulgte med i den pædagogiske udvikling, deltog i mange kurser og interesserede sig for de nyere tekniske hjælpemidler som for eksempel edb, glemte han aldrig fortællingen.

På trods af en i perioder meget plagsom gigt formåede Vagn ved siden af sit lærerarbejde at gennemføre særuddannelsen til præst, og utallige gange har han holdt indlæg, andagter eller taler, som han altid levendegjorde og krydrede med små træk fra hverdagen.

Skoleskak med børnene i fritiden fik han tid til. Og menighedsarbejdet og arbejdet i menighedsrådet deltog han også i. Endvidere repræsenterede han i en periode Ballum i kommunalbestyrelsen i Bredebro. En årrække var han lærerrådsformand og medlem af skolebestyrelsen. Siden 1993 var han skolens souschef. Både politisk og skolemæssigt var Vagn loyal over for den 'store' Bredebro Kommune, men hjertet forblev altid i Ballum. Stort bliver savnet i lokalsamfundet, men størst bliver det i familien.

Æret være Vagn Elkjær Larsens minde.

Harald Grau-Hansen

forhenværende ledende skoleinspektør

Bredebro Kommune