Radikale foreslår mere frihed og stort milliardtilskud til skolen

Radikale Venstre mener, at der er brug for at give skolerne langt mere frihed og samtidig tilføre fire milliarder årligt frem til 2030.

Publiceret Senest opdateret

UDSPILLETS 5 ELEMENTER

Radikale Venstres plan vil ifølge partiet selv koste 32milliarder kroner frem mod 2030. Planen vil indeholde følgende femelementer:

Et frihedsbrev til folkeskolen

Den enkelte skole skal have lov til at tilrettelægge skoledagenog undervisningen, som de vil med afsæt i, hvad der passer bedsttil børnenes behov. Radikale Venstre siger, at denne del af planenikke vil koste noget.

En ny lærergaranti

Kommunerne skal forpligtes til at sikre en ordentlig bund underressourcerne i skolen, så der er lærertid og ressourcer tilbørnene. Denne del af udspillet vil koste en milliard årligt.

Børneløft

Børneløftet er en målrettet social investeringsramme, som skalsætte målrettet ind imod mistrivsel og sociale udfordringer, derbremser børns muligheder. Alle kommuner skal kunne få del iinvesteringen, hvis de forpligter sig til, at alle der forladerfolkeskolen kan læse, regne og skrive, og at kurven for mistrivselskal være støt nedadgående frem mod 2030.

Denne del af udspillet vil koste en milliard årligt.

Bedre uddannelse til lærere og pædagoger

Uddannelserne skal gøres mere attraktive og sørge for, at lærereog pædagoger er mere rustet til arbejdet. Derudover skal det sørgefor, at de bedre kan fastholdes i faget.

Denne del af udspillet vil koste 500 millioner årligt.

Mere kvalitet og leg i børnenes frie tid

Denne del indeholder et mål om, at 75 procent af personalet idagtilbud skal være pædagoger. Desuden skal der være storeinvesteringer i fritidspædagogikken, så der er gode tilbud til børni alle aldre.

Denne del af udspillet vil koste 1,5 milliarder årligt.

Kilde: Ritzau

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De Radikales politiske leder Sofie Carsten Nielsen har tidligere sagt, at folkeskolereformen var en fejl. Og nu er partiet klar med partiets største skoleudspil siden reformen.

I udspillet kalder partiet folkeskolen for det største velfærdsprojekt i 2020'erne. Partiet er klar til at bruge fire milliarder kroner årligt frem til 2030 på en bedre folkeskole.

"Vi er ikke bedre til bryde den sociale arv end USA - trods 200 år med folkeskole og 70 år med velfærdsstat. Trods mange reformer og regler har vi ikke skabt en skole, der kunne bryde mønsteret. Sådan kan vi ikke blive ved. Det splitter os som mennesker og som samfund", skriver partiet. 

Radikal leder om skolereformen: "Jeg laver fejl. Med store konsekvenser" 

Klar med frihedsbrev til skolen

Udspillet består af fem elementer, hvoraf det ene er et frihedsbrev til skolerne til at tilrettelægge skoledagen og undervisningen, som de vil med afsæt i, hvad der passer bedst til børnenes behov. 

Ifølge partiet skal det være slut med kvalitetsrapporter, læringsmål, elevplaner, krav til skoledagens længde og fagenes timebindinger. Partiet vil i stedet indføre enkle trinmål og fagtimetal for indskoling, mellemtrin og udskoling.

Partiets forslag indeholder også, hvad partiet kalder for en lærergaranti. Her vil partiet forpligte kommunerne til at sikre, at der som minimum er et vist antal lærere per elever i kommunen. Det fremgår imidlertid ikke af forslaget, hvor mange lærere det drejer sig om.

Skoleåret skudt i gang med krav om kortere skoledage 

Læreruddannelsen skal også løftes op på kandidatniveau på en 4+1-model, foreslår partiet i sit udspil. Det vil ifølge de Radikale føre til, at lærerne i højere grad bliver faglige fyrtårne, der kan udvikle skolen, og som kan specialisere sig i fagene eller inden for områder som fx inklusion og trivsel, nye teknologier i samfundet og klimabevidsthed.

Læs mere

De Radikales skoleudspil

Powered by Labrador CMS