Find forskel-ligheder hos smådyrene

Årets Krible Krable-tema er forskel-lighed. De små forskere i indskolingen skal se på smådyr. Fx er myrebladbille, syvplettet mariehøne, blodplet og stribetæge alle røde – for at skræmme deres fjender – men er ellers forskellige. Tilmelding 1. marts.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Smådyr kan være giftige, have lange antenner og mange farver. Alt sammen for bedre at leve og overleve i den danske natur. Årets tema i Naturvejledning Danmarks Krible Krable-univers er forskellighed. Det betyder, at de små forskere i dagtilbud og indskoling kan blive kloge på forskelle og ligheder mellem alverdens smådyr i nærområdet. Tæl ben, øjne, se på farver og størrelser på nogle af de mange smådyr. Det er naturvejlederne, der står bag projektet.

Projektleder og naturvejleder Kari Hald fortæller, at alle kan være med.

Blog: Børn som små forskere

"Start med at opdage de små forskelle, som viser, om det er to dyr af samme art, eller om I faktisk har fundet to forskellige slags. Denne øvelse og evnen til at få øje på forskelle og ligheder er grundlaget for naturfaglig dannelse. Og det er de iagttagelser, som kan lede hen imod svaret på det mest almindelige spørgsmål: Hvad er det"?

Maj er krible-krable-måned

Maj er en god måned at lede efter smådyr i. De kan ske med fælder, net, glas, rysteduge eller bare med fingrene. Led i skolegården, på legepladsen, i skoven, ved søen eller på et enkelt træ.

Naturtjek: Biodiversitet på skolens grund

Krible Krable-projektet er gratis at deltage i, og projektlederen forventer, at omkring 75.000 børn vil være med. Den lokale naturvejleder kan inddrages i projektet, og hvis man tilmelder sig, vil man få tilsendt inspirationshæfte, forskelligheds-dug og en højtlæsningsbog. Lokalt vil naturvejlederne også arrangere ture for dagtilbud, indskolingsklasser og familier.

Det er Naturvejledning Danmark i samarbejde med DR Ramasjang, der står for Krible Krable-projektet om biodiversitet. Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden. 

Læs mere

læs mere her