Blog
0   6

Børn som små forskere

Abonner på nyt om Ulla Hjøllund Linderoth i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Mikroforskermetoden giver elever mulighed for at undersøge egne spørgsmål

Børn er som udgangspunkt nysgerrige og har en naturlig lyst til at udforske naturen. Den nysgerrighed er vigtig at fastholde og videreudvikle i skolen.

Mikroforskermetoden er en naturvidenskabelig arbejdsmetode, som er målrettet de yngste elever og børn i daginstitutioner. Metoden tager afsæt i elevernes spørgsmål og gennem en åben tilgang, arbejder elever undersøgende. Mikroforsker er en del af Krible Krable-projektet, hvor børns interesse for krible krabledyr, smådyrene i naturen, styrkes.

Natur/teknologi, matematik og dansk

Det er oplagt at arbejde som mikroforsker i natur/teknologi, hvor Fælles Mål efter 2.klassetrin lyder: ”Eleven skal udføre enkle undersøgelser på baggrund af egne og andres spørgsmål”. Derudover trækker metoden på matematik i form af databehandling og danskfaget gennem formidling af undersøgelserne i skrift og tale.

Artiklen fortsætter under banneret

Mikroforsker i 7 trin

Mikroforskermetoden består af 7 trin, som er vist i modellen: Indled forløbet med en tur i skoven, til engen eller på legepladsen. Som lærer opsamler du de undringsspørgsmål, der opstår undervejs. Tilbage i klassen skal eleverne komme med mulige svar på spørgsmålene. Disse svar eller gæt er spirende hypoteser, og hvor eleverne først på senere klassetrin bliver fortrolige med at formulere hypoteser. Der skal nu lægges en plan for, hvordan svarene kan bekræftes. Det kræver undersøgelser. De planlagte undersøgelser gennemføres og giver resultater som svar på spørgsmålet. Ligesom det gælder for voksne forskere, skal undersøgelsen og resultaterne formidles til andre. På den måde trænes dét at arbejde naturvidenskabeligt.

Hvorfor falder snegle ikke ned?

Måske har eleverne undret sig over, hvorfor snegle kan kravle med hovedet nedad, uden at falde ned. Eleverne tror måske, at det har noget med sneglens slim at gøre, men hvordan? Gættet eller hypotesen kan blandt andet undersøges ved at iagttage snegle bevæge sig på en plade med ryggen nedad. Som lærer er det centralt at støtte eleverne i deres undren og stille åbne spørgsmål, uden selv at give dem svarene. Elevernes undersøgelser skal beskrives og formidles. Lad dem undervejs tegne og skrive, hvad de gør og lave skemaer over resultater og modeller af opstillinger. Til sidst skal eleverne formidle, hvad de undrede sig over, hvilke gæt eller hypoteser, de har arbejdet med, hvordan de undersøgte det, hvilke resultater de fik, og hvad de kan konkludere.

Mikroforskerkonkurrence

Arbejd som mikroforskere og deltag i konkurrencen! Indenfor Krible Krable-universet skal klassen lave et projekt ved brug af mikroforskermetoden. Projektet munder ud i en rapport, som viser, hvordan der er arbejdet med de 7 trin i metoden.  

Tilmeldingen er åben frem til 1. september 2020.

Læs mere på mikroforsker.dk

Se hvordan en klasse arbejder med Mikroforskermetoden:


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.691 andre er allerede tilmeldt

Det faglige netværk Børnehaveklassen er for alle, der arbejder i eller interesserer sig for børnehaveklasser. I samarbejde med Børnehaveklasseforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
796 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.317 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.707 andre er allerede tilmeldt