Glostrups nye skoleleder, Rasmus Tolstrup, har blandt andet ledelseserfaring fra Børne- og Socialministeriet, ligesom han har været ansat i Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune.

Stor opgave på turbulent skole

Lærere og ledere flygtede fra Glostrup Skole, da kommunen slog alle skoler sammen under én ledelse. Skolechef er ikke i tvivl om, at Rasmus Tolstrup er det bedste valg som ny øverste leder.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Da 60 lærere i skoleåret 2014/15 forlod Glostrup Skole, indrykkede de tilbageværende lærere en annonce i lokalavisen Folkebladet.

"Tillykke med det nye job. Ønskes de 60 lærere, der i dette skoleår valgte at forlade Glostrup Skole. Held og lykke fremover. Hilsen de tilbageværende kolleger".

Fagbladet Folkeskolen 2016: Styring fra rådhuset

Annoncen var kulminationen på en lang proces, der startede i 2012, da Glostrup Kommune som den eneste i landet valgte at slå kommunens fem skoler sammen til en. Dengang var der 220 lærere på skolen - så på et skoleår valgte mere end en fjerdel af skolens lærere at finde et nyt job.

Jonas Wittendorff har været chef for skolerne i Glostrup Kommune siden 2018. Så han var ikke skolernes øverste chef, da beslutningen om sammenlægningerne blev taget.

"Målet var at styrke fagligheden ved at gøre det til én skole. Man havde mulighed for at foretage besparelser, men det gjorde man ikke. Man valgte at lade pengene blive i skolen. Vi følger løbende med i vores faglige resultater, og de er opadgående. Det er vi glade for. Men vi har ikke undersøgt, om vi eksempelvis er blevet stærkere på indskolingsdidaktik efter sammenlægningen", siger han.

Da politikerne tog beslutningen om sammenlægningen, opstod der store protester, hvor forældre, elever og lærere demonstrerede foran rådhuset. Da skolereformen skulle implementeres, var det lidt lettere i Glostrup end andre steder, da beslutningerne kun skulle gennem en enkelt forældrebestyrelse.

Landets næststørste skole

I dag har Glostrup Skole 2.200 elever, 320 ansatte, 17 mellemledere og et budget på tæt ved 220 millioner kroner. Det gør Glostrup Skole til landets næststørste. Skolen er opdelt i fire afdelinger på fem matrikler og har ansvar for både almen- og specialområdet.

Over otte år har der været ansat fire forskellige skoleledere på skolen - og i mellemperioder har en lokal leder været konstitueret skoleleder. Også på de lokale afdelinger har der været stor lederudskiftning, men de sidste fire år har der været stabilitet i gruppen af ledere, og det gavner trivslen, fortæller kredsformand for Glostrup Lærerkreds Thomas Bo Jensen.

"De fleste lærere føler, at de er lærere på den lokale matrikel. De færreste mærker, når den øverste skoleleder bliver skiftet ud. De snakker om det, men de oplever det ikke i praksis. Men når der bliver skiftet så meget, så kan det skabe lidt undren blandt lærerne og selvfølgelig også rejse nogle spørgsmål om konstruktionen", siger han.

Kirsten Balle var den første skoleleder på Glostrup Skole. Hun blev i april 2014 efter knap to år skolechef i Glostrup og er i dag institutchef for pædagoguddannelsen på Københavns Professionshøjskole. I juli 2014 blev Henrik Reumert ansat. I oktober 2015 fik han et skolechefjob i Halsnæs og er i dag skolechef i Faxe. I april 2016 tiltrådte Yasar Cakmak. Han fratrådte efter aftale i december 2019. I august 2020 tiltrådte Rasmus Tolstrup.

Talenter søger videre

Kommunens skolechef understreger, at en del af udskiftningen handler om, at skolelederne har søgt op ad karrierestigen.

"Det er ikke hensigtsmæssigt med mange skift på lederposter. Men på en eller anden måde skal vi finde en stolthed i, at vi er et sted, der udvikler talenter til noget mere. Det er bare ikke sikkert, det hjælper den enkelte lærer", siger Jonas Wittendorff.

Rasmus Tolstrup er den første skoleleder på Glostrup Skole, som ikke har en lærerbaggrund.

"Efter min overbevisning valgte vi den bedste kandidat. Han har en anden baggrund end mange af de andre kandidater. Men hans personlighed, koordinationsevne og strategiske udsyn kommer de til at mærke på skolerne. Jeg tror allerede, at de oplever en anden ro til at løse deres opgaver".

Formand for Glostrups lærere Thomas Bo Jensen fortæller, at han har et godt samarbejde med Rasmus Tolstrup.

"Han har siddet i forvaltningen i København. Så selv om han er djøf'er, er skolen ikke fremmed for ham".

Powered by Labrador CMS