Debat

Fraværstræk i børnepenge bør sættes i bero

Regeringen bør som i foråret suspendere det automatiske træk i børnepenge ved få dages skolefravær. Indlægget er rettet kl. 19, red.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I en tidligere udgave af debatindlægget stod, at reglen om træk i børnepenge ved ulovligt fravær aktuelt er suspenderet i folkeskolen, mens specialklasser og – skoler stadig skal føre ulovligt fravær for eleverne. Dette er ikke korrekt, fraværsregistreringen gælder som ved normal skoledrift for alle grupper af elever.  

Jeg kan se på de mange klager og frustrerede henvendelser jeg modtager fra forældre i disse dage, at det opleves som urimeligt og utrygt, at reglerne om ulovligt fravær og træk i børnepengene stadigvæk gælder. Under nedlukningen i foråret var reglen suspenderet, mens det nu er op til den lokale ledelse og den enkelte lærer at vurderer, om elevens fravær er ulovligt eller skyldes andre udfordringer med at følge nødundervisningen virtuelt. Det samme gælder for elever i specialklasser og på specialskoler, der stadig skal møde i skole – her risikerer forældrene at blive trukket i børnepengene efter få dages skolefravær, hvis de holder deres sårbare børn hjemme. Nogle af disse børn er så udsatte fysisk, at de kan blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet med corona. Derfor holder nogle forældre dem helt naturligt hjemme, og det er det forkert og urimeligt, når selvsamme forældre risikerer at blive trukket i børne- og ungeydelse, fordi deres børns fravær kan registreres som ulovligt.

Regeringen bør derfor lytte til frustrationerne og suspendere fraværsreglerne imens coronaepidemien er på sit højeste – forældrene har nok at gøre med at få hverdagen til at hænge sammen og lærerne med at lave kvalificeret nødundervisning, nødpasse de mindste og tage hånd om de sårbare og udsatte børn og unge. Dér skal fokus være, ikke på om fravær er ulovligt eller ej.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget