Debat
1   8

Lad de store elever komme tilbage i skole.

De steder de kan lade sig gøre rent logistisk og sundhedsmæssigt forsvarligt.

Så har 0.-5.klasse været tilbage i skole i en uge i morgen, og det er gået over al forventning. Sikke en gensynsglæde og en hverdag uden konflikter i timerne og frikvartererne, de har bare savnet hinanden og deres hverdag sammen. Klassekammerater og et glimt af at gå i skole igen - selvom det slet ikke er den skole, de er vant til - giver det dem bare så meget på trivselskontoen. De bliver tanket op og får et mere normaliseret socialt indhold i deres hverdag igen, det er alfa omega for god trivsel.

Der er selvfølgelig mange gode virtuelle muligheder for at have en social kontakt, når eleverne er i hjemmeskole. Hurra for det! Men jeg vil vove den påstand, at det aldrig kan komme til at give det samme, som det at være sammen i virkeligheden. Det har jeg da i den grad selv mærket, da jeg arbejdede hjemmefra. Jeg savnede mine elever og kollegaer afsindigt, og den energi det giver at omgås både elever og kollegaer kan ikke dækkes via Teams eller Skype - men det er da bedre end ingenting.

Artiklen fortsætter under banneret

Så derfor gik snakken også om de "stakkels" store elever i dag på skolen. Hvorfor er det, at vi ikke finder muligheder og løsninger for at få dem tilbage i skole igen? De har da mindst lige så stort et socialt behov, hvis ikke større end os andre. Nogle af dem afslutter endda deres folkeskoleforløb, og det er da den tommeste fornemmelse at slutte af med at sidde derhjemme og ikke få lov til at holde en sidste skoledag, gå op til eksamen og få sagt farvel til de andre elever samt de voksne, der har været omkring dem gennem hele deres grundskole! Det er det sociale asspekt.

Der er jo også det faglige asspekt, som helt sikkert bliver dækket af den nødundervisning lærerene kan udbyde i de her dage - så er de da dækket ind der. Det er bare heller ikke det samme, og eleverne ville få stor af gavn af den nødundervisning, de ville kunne få på skolen i stedet for. Her er der de rette faglige muligheder for at kunne støtte bedre op om den enkelte elev, selvom om alle gør deres bedste ud fra de vilkår, der er givet pt.

Der er mange ting, der spiller ind - I know! Men der er fakstisk skoler, der godt kan have plads til de store elever. Det er ikke  sikkert alle skoler kan, men så kunne man da starte der - hvor det godt kan lade sig gøre.

Det kan dog blive en udfordring med toiletforholdene, da de ikke må benytte dem sammen med andre klasser. Vi har fået toiletvogne op på vores skole, så den mulighed ligger der jo - det fungerer ganske fint. Det er også en udfordring, hvis personalet begynder at blive syge. Men igen er der også skoler, hvor der er god bemanding og muligheder for at løse det. Plus vi kører stadig på nødundervisning, så rettes der jo løbende til ud fra bemandingen. Der er helt sikkert ogå andre udfordringer som mine optimistiske øjne ikke ser, men lad os nu se på muligheder frem for begrænsninger.

Der står pt. så mange tomme lokaler som spejderhytter, forsamlingshuse, klubhuse m.m. på grund af at foreningslivet er lukket ned, der kunne de store elever måske være? Der er skolernes haller og gymnastiksale, som måske er i brug nogle steder - men nok ikke på alle skoler?

Vi har vist i Danmark, at vi kan stå sammen i det her!

Jeg og mine kollegaer sagde i dag: "Så kan vi da også få de store elever tilbage i skole igen"! Det skal selvfølgelig leve op til sundhedsstyrrelsens retningslinjer, hvilket jeg kun kan se en meget omstillingsparat folkeskole sagtens ville kunne håndtere! Det har vi i den grad bevist gennem hele det her forløb! Selvom om det har været som vores kære undervisningsminister flere gange har sagt, "vi lægger asfalten, mens vi kører" - så går det sku da meget godt indtil videre.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ