Kun fem procent af børnehaveklasselederne er mænd

En opgørelse fra Danmarks Lærerforening viser, at der er 141 mænd blandt de 2853 børnehaveklasseledere i foreningen. Johan Randrup er en af dem – han tror, at der vil komme flere.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

2853 børnehaveklasseledere er medlemmer af Danmarks Lærerforening. Ud af dem af dem er kun 141 mænd. Johan Randrup fik jobbet som børnehaveklasseleder på Herskindskolen i Skanderborg for godt et år siden. Han har længe drømt om at skifte pædagogjobbet i sfo og tid i specialklasser ud med børnehaveklasseledertitlen.

"Jeg er uddannet pædagog, så jeg er vant til at være i et fag, hvor der er mange kvinder. Men jeg tror, antallet af mandlige børnehaveklasseledere kommer til at stige. Hvis man kigger på hvad mænd søger, så er det en fuldtidsstilling, og stillinger med ansvar i. Det er der i børnehaveklasselederstillingen", siger Johan Randrup, som er 39 år.

Han er på en lille skole og er eneste børnehaveklasseleder. Han kan godt savne nogen at sparre med, men han nyder at have ansvaret.

"Der er en markant forskel i ansvarsområde fra at være pædagog. Jeg synes jo, at det er spændende med det sociale i klassen, som man også havde i sfo, men her er det faglige oveni. Jeg skal have det til at fungere og skabe en god skolestart for både elever og forældre", siger han.

Man kan mærke, når noget lykkes i klassen.

"Når tal og bogstaver begynder at gå op for børnene og de begynder at bruge det. Men det kan også handle om at det sociale, når man ser, at de lærer at være sammen som gruppe, som man skal i skolen".

Han overvejede muligheden for at blive børnehaveklasseleder i nogle år.

"Jeg vidste, jeg gerne ville være børnehaveklasseleder på et tidspunkt, så jeg havde sat mig rimeligt ind i det, inden jeg søgte. Jeg har også været med til at starte børnehaveklasser op i min tid i sfo, så jeg har hentet noget erfaring".

I år har han en klasse på blot 13 elever. Men næste år kommer der 22 eller 23.

"Man er jo alene, når man er eneste børnehaveklasseleder, men jeg kan godt lide at arbejde selvstændigt. Hvert år skal den kommende dansklærer også være med i undervisningen. Så derfor bruger jeg dem til at spørge ind til ting, jeg er i tvivl om. Jeg bruger selvfølgelig også klassepædagogen og mine kolleger i indskolingen. Det har vi det rigtig fint med".

Han får mere i løn, end han gjorde som pædagog, og arbejdstiderne passer ham bedre.

"Jeg kan faktisk godt lide at komme i gang med arbejdsdagen fra morgenstunden. Og jobbet har også andre ferieordninger", siger han.  

Powered by Labrador CMS