Letlæsning
0   5

Det bedste letlæste fra 2019

Det kan være svært at bevare overblikket over alt den letlæste børne- og ungdomslitteratur, der rammer bogmarkedet. IBBY, Selskabet for Børnelitteratur, bad på sit årlige statusseminar i sidste uge en bibliotekar og litteraturformidler om råd til, hvad man skal bruge sin tid og sine penge på.

Børnebibliotekar Betina Falsing indtog indtog fredag morgen scenen i UC Carlsbergs auditorium for at fortælle de forsamlede lærere med flere om, hvad der er op og ned i sidste års overvældende store udbud af letlæst skønlitteratur til børn og unge. Og med sit store engagement var det kun et spørgsmål om sekunder, før hun havde salen i sin hule hånd"

"Jeg er så glad for, at der er kommet fokus på den sproglige leg i letlæsningslitteraturen" sagde hun. "Tag for eksempel denne her…" en bogforside kom til syne i powerpointshowet. "'Le og Bo og en le'. Det er kompleksitet i lix tre. Det var faktisk lige før det blev for komplekst til mig, især da de inde i bogen også begynde at le af et eller andet". Hun ryster påtaget forvirret på hovedet. "Måske er børnene bedre til at gennemskue det, men jeg blev hyldet helt ud af den".

Betina Falsings øvrige anbefalinger:

Taynikma-serien som letlæst tegneserie.

Mie's mål-bøger i letlæsningsserien Billebøgerne

'Finn slår en fis' i Lyn-serien

'Kaj og Sneglene' som vandt årets Skriverpris

'Noa og Nora laver mad' i serien Carlsens læsestart

Den gode historie betyder alt

Til daglig slår Betina Falsing sine folder på det kombinerede skole- og folkebibliotek i Husum ved København - den eneste bydel i landet med hele to boligområder på den omdiskuterede ghettoliste. Måske var det derfor, hun var så begejstret for letlæsningsbogen 'Ali ser en pyroman' af Marie Duedahl.

Artiklen fortsætter under banneret

"Her har vi for en gangs skyld en karakter med anden etnisk baggrund, uden at det egentlig betyder noget for historien" forklarede Betina Falsing. "Det er bare en god og spændende historie, som tilfældigvis har Ali som hovedperson".

Det med de spændende historier var i det hele taget noget, Betina Falsing lagde stor vægt på i sit udvalg. Hun fremhævede blandt andet Nicole Boyle Rødtnes' serie 'Horn og vinger'.

"Når man sidder i 2. klasse og kæmper med læsningen, mens sidekammeraten læser 'Harry Potter', så kan det være en ret frustrerende oplevelse" mente hun. "Men denne serie kan faktisk noget af det samme, der er blodige kampe og så handler den også om identitet! Med et lixtal på syv".

Letlæsning er sejt

Betina Falsing roste også initiativet med at omskrive den kendte Vitello-serie til letlæsningsbøger.

"Det er en karakter og et univers, ja faktisk en historie, som børnene allerede kender fra børnehaven, men nu kan de selv læse den. Og der er masser af litteratur i Vitello-serien og mulighed for at børnene selv kan digte med. Og faktisk begynde at fortolke" fortsatte bibliotekaren, inden hun sluttede af med anbefale bogen 'Slut' i #ungletlæst-serien.

"Jeg læste den i går aftes og jeg blev fuldstændigt opslugt af den gode historie" sagde hun. "Den er beviset på, at et lixtal på otte ikke behøver at udelukke en virkelig god historie. Og kan vi så ikke blive enige om, at vi ikke skal kalde dem 'letlæsningsbøger', når vi skal overbevise børnene om, at de skal læse dem? Det virker så meget bedre at sige 'Kom, nu går vi hen til de seje bøger'".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
756 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.667 andre er allerede tilmeldt