Efterskoleforeningen har kigget på, hvor dyrt Reformkommissionen mener, at det bør være at tage et efterskoleophold efter 9. klasse.

Så dyrt bør et efterskoleophold efter 9. klasse blive ifølge Reformkommissionen

Det skal være dyrere at tage et efterskoleophold efter 9. klasse, mener Reformkommissionen. Omvendt skal det være billigere at tage på efterskole i 8. og 9. klasse.

Publiceret Senest opdateret

10. klasse skal afskaffes for stort set alle elever, lød en af Reformkommissionens anbefalinger i går.

Står det til kommissionen, skal det stadig være muligt med et efterskoleophold efter 9. klasse. Men året skal fremover betragtes som et ungdomsår eller et slags højskoleår uden eksamener eller krav til bestemt pensum.

Det offentlige tilskud skal desuden sættes ned, så forældrene skal betale et større beløb for at kunne betale for et efterskoleophold, lyder anbefalingen.

Konkret skal egenbetalingen justeres efter forældrenes økonomi. For alle forældre med en husstandsindkomst på over 370.000 kroner, bør et ophold blive dyrere, lyder anbefalingen.

Efterskoleforeningen oplyser til Folkeskolen, at et ophold efter 9. klasse for en familie med en samlet indkomst på ca. 620.000 kroner så vil komme til at koste 130.000 kroner. Det er ifølge foreningen ca. det dobbelte af prisen i dag.

For familier, der tjener 895.000 kr. eller over, vil prisen stige til 160.000 kr.

Formand: De unge bliver taberne

Kommissionen foreslår til gengæld at sænke prisen for at gå på efterskole i 8. og 9. klasse for ”at tilskynde unge til at vælge et efterskoleophold på disse klassetrin”.

Det vil ifølge Efterskoleforeningen betyde, at et efterskoleophold vil blive ca. 25.000 kr. billigere i 8.- 9. klasse i forhold til i dag.

Ifølge formand for Efterskoleforeningen Torben Vind Rasmussen vil mange efterskoler ende med at lukke, hvis anbefalingerne bliver til virkelighed.

”Taberne bliver de unge, der har brug for mere tid og modenhed til at afklare valget af ungdomsuddannelse. Jo bedre fundament, de får, jo bedre muligheder har de senere i livet”, siger han i en pressemeddelelse.