Reformkommissionen har præsenterede i går et forslag om at skifte 10. klasse ud med et toårigt uddannelsesforløb. Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) siger, at han ”grundlæggende set” mener, at kommissionen har fat i det rigtige.
Reformkommissionen har præsenterede i går et forslag om at skifte 10. klasse ud med et toårigt uddannelsesforløb. Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) siger, at han ”grundlæggende set” mener, at kommissionen har fat i det rigtige.

Tesfaye freder efterskolerne og kalder 10. klasse ”en lille perle i uddannelsessystemet”

Ministeren ser mange gode takter i kommissionens anbefalinger. Han understreger dog, at regeringen ikke ønsker færre, der tager et efterskoleophold. Og så sender han en særlig ros til 10. klasserne.

Publiceret

I går præsenterede Reformkommissionen en 124 sider lang rapport med en lang række anbefalinger, der vil medføre "en gennemgribende nytænkning" af uddannelsesmulighederne efter 9. klasse.

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) siger til Berlingske, at han ”grundlæggende set” mener, at kommissionen har fat i det rigtige, men at han ikke er ”100 procent enig” i alle anbefalingerne.

Her slår han fast, at han er ”meget villig til at gå meget radikalt til værks”, så ”uddannelsessystemet passer til de unge i stedet for, at vi maser dem ned i de kasser, vi i dag har i uddannelsessystemet”.

Ministeren er dog ikke enig i, at færre skal have mulighed for et efterskoleophold efter 9. klasse. Faktisk vil regeringen gerne have flere på efterskole, udtaler han.

Mattias Tesfaye åbner dog for at justere i det nuværende tilskud, så flere børn fra familier med små indkomster kan få mulighed for at tage på efterskole.

”En lille perle i uddannelsessystemet”

Ifølge Reformkommissionen bør 10. klasse afskaffes for langt de fleste elever. I stedet foreslår kommissionen en helt ny ungdomsuddannelse med titlen Højere Praktisk Eksamen, som i forkortet form skulle hedde hpx.

Overfor Ritzau kalder Mattias Tesfaye ideen om en ny toårige ungdomsuddannelse for spændende.

”Jeg kan sagtens forstå, at unge ikke ønsker at låse sig fast på en bestemt uddannelse, allerede når de er ved at afslutte folkeskolen. De færreste ved allerede så tidligt, at de vil være frisører, historikere eller lastvognsmekanikere”, siger Mattias Tesfaye i en skriftlig kommentar til Ritzau.

”Der er derfor brug for, at alle unge har et attraktivt tilbud om ungdomsuddannelse efter grundskolen, hvor de kan blive præsenteret for forskellige muligheder uden at lukke nogen døre til fremtidig uddannelse. Men sådan er systemet ikke indrettet i dag”, lyder det videre fra ministeren.

Mattias Tesfaye vil endnu ikke slå fast, om han er enig i, at en ny ungdomsuddannelse skal erstatte de nuværende 10. klasser.

Han siger til Berlingske, at ”kommissionen har fat i noget spændende”, men at 10. klasse er ”en lille perle i uddannelsessystemet”, og at det derfor er vigtigt, at ” vi ikke får smidt alt det ud, der i dag lykkes i 10. klasserne, men at vi bygger videre på det”.

Ligesom ministeren freder også Venstre efterskolerne.

"Jeg kan sige det meget klart – Venstre kommer på ingen måde til at støtte forslaget om at lukke alle 10. klasser på landets efterskoler", siger børne- og undervisningsordfører Anni Matthiesen (V) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Powered by Labrador CMS