Tesfaye: Kommissionens ungdomsuddannelse vil ikke nødvendigvis få flere på en erhvervsuddannelse

Publiceret

"Jeg er faktisk ikke sikker på, at sådan en konstruktion i sig selv vil få flere unge til at søge mod erhvervsuddannelserne. Men flere vil få chancen for at træffe et oplyst uddannelsesvalg".

Sådan siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) til mediet Altinget om Reformkommissionens forslag om at skrotte 10. klasse og i stedet oprettet en ny toårig ungdomsuddannelse som et mere praktiskorienteret alternativ til gymnasiet.

Selvom ministeren ikke forventer, at en ny praktiskorienteret ungdomsuddannelse vil få flere til at vælge en erhvervsuddannelse, så mener han, at de unge i dag mangler et reelt alternativ til gymnasiet.

Derfor er Mattias Tesfaye positivt stemt over for ideen om, at en elev, der lige er færdig med grundskolen, grundlæggende skal have to valgmuligheder.

Konkret foreslår kommissionen en helt ny ungdomsuddannelse med titlen Højere Praktisk Eksamen, som i forkortet form kunne hedde hpx.

I dag vælger omkring hver femte en erhvervsuddannelse. Det er selvom, at man i 2014 indførte en målsætning om, at 25 procent af afgangseleverne i 2020 skulle vælge en erhvervsuddannelse, og at det fem år senere skulle være 30 procent.

altinget.dk: Tesfaye advarer mod låste positioner: "Efterskolerne skal ikke aflyse hele diskussionen"