"Et mere samlende tilbud efter folkeskolen kan derfor være godt, men ikke på bekostning af 10. klasse", siger Rasmus Edelberg.

Forældre: God ide med samlende tilbud efter folkeskolen - men det må ikke være på bekostning af 10. klasse

Publiceret Senest opdateret

Ideen om at skabe et nyt mere samlende tilbud til de unge efter folkeskolen for dem, der ikke skal på gymnasiet, er en god ide. Men det skal ikke være på bekostning af 10. klasse.

Sådan lyder det fra formand for Skole og Forældre Rasmus Edelberg om Reformkommissionens anbefaling om at erstatte 10. klasse med toårigt praktisk alternativ til gymnasiet.

”Alle børn og unge har behov for at finde sig selv i fællesskabet, styrkes fagligt og myndiggøres. Det fremgår også af formålet i folkeskoleloven. Men de senere år har folkeskolen haft svært ved at levere her".

"Et mere samlende tilbud efter folkeskolen kan derfor være godt, men ikke på bekostning af 10. klasse. Det vil koste mange store økonomiske og menneskelige ressourcer at opbygge en helt ny uddannelse, uden vi er sikre på, at det vil give de resultater, der forventes. Vi bør tale om at bygge på de eksisterende styrker i stedet”, siger Rasmus Edelberg i en pressemeddelelse.

Kommissionen foreslår konkret en helt ny ungdomsuddannelse med titlen Højere Praktisk Eksamen, som i forkortet form skulle hedde hpx.

Rasmus Edelberg er også bekymret for, at der med forslaget bliver skabt øget social ulighed på efterskolerne, fordi kommissionen foreslår at øge forældrebetalingen for eleverne, der vil på efterskole efter 9. klasse.

skole-forældre.dk: Reformkommissions anbefalinger kan løse store udfordringer i folkeskolen