Hurra for piger der nørder igennem

Pigenørderne er nærmest en slags superhelte, men de bliver overset og isoleret, mener Ramasjang-værten Silja Okking. Nu kommer hun dem til hjælp med en bog og at elske at nørde.

Publiceret

Fakta: Håndbog for pigenørder


Silja Okking har interviewet otte børn og tre voksne pigenørder omderes interesser og om det fede og det svære ved at være nørd. Deter blevet til bogen "Håndbog for pigenørder" som er udkommet i dagpå forlaget Carlsen. Bogen er 64 sider lang og koster 150kroner.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Til daglig er Silja Okking vært på tv-kanalen Ramasjang, men i dag springer hun ud som forfatter. Hun har nemlig skrevet 'Håndbog for Pigenørder' fordi hun mener der er brug for at vi sætter fokus - og pris - på pigernørderne.

"Pigernørderne bliver ikke set eller hørt. Der er en forventning om, at piger er mere sociale end drenge, så hvis man har tendens til at isolere sig for at dyrke et bestemt emne, falder man udenfor" siger Silja Okking til folkeskolen.dk "Men det med at kunne fordybe sig er virkelig en vigtig kvalitet, og jeg vil gerne have at der breder sig en opfattelse af at det er sejt at gå op i noget - at nørde. Det er nærmest en superheltekraft". Silja Okking understreger, at hun godt er klar over, at nørdede drenge ikke nødvendigvis stryger glat gennem hverken tilværelsen eller skolelivet. Men for pigenørderne er der den ekstra forhindring, at mange af de nørdede interesser som regel opfattes som maskuline.

Vinder af Unge Forskere nørder kvantefysik med veninden

Alene med specielle interesser "De piger, jeg interviewede i bogen går op i Star Wars, astronomi, bueskydning og geparder", fortæller hun. "Deres jævnaldrende går måske op i make up eller reality-tv. Det er selvfølgelig også en slags nørderi, men det er let at komme til at føle sig udenfor, hvis man mangler nogen at tale med om sin interesse for rollespil eller mytologi".

Tabre pigenørder Så det kræver mod at stå ved, at man er en pigenørd. Det mod havde Silja Okking ikke helt nok af som barn, så hun lagde sine interesser for skrivning og rollespil til side for at passe bedre ind. Nu er hun selv blevet mor til en pige. "Og jeg håber, at min datter kan få lov til at nørde igennem, hvis det det er hun vil", siger Silja Okking.

Anmeldelse: Lykkelig i nørdland

Lærerne kan gøre det sejt at være klog Skolen og lærerne kan hjælpe pigenørderne ved netop at se dem og anerkende deres kvaliteter. "Lærerne kan starte en dialog i klassen og lade nørderne komme til orde - lade dem fortælle om, hvordan det føles at gå så meget op i et emne", siger Silja Okking. "Jeg ville elske det, hvis min bog kunne hjælpe med at starte den dialog". "Lærerne kan hjælpe pigenørderne ved at inddrage dem på en positiv måde og ved at gøre det sejt at være klog og vide meget", fortsætter hun og fortæller om, hvordan en af pigerne i bogen var bange for at blive opfattet som en duks. Derfor gik hun stille med sin store viden om religion, men på et tidspunkt tog hun mod til sig og begyndte at øse af den. "Og det inspirerede de andre børn til også at blive mere aktive", siger Silja Okking. "Nørderne kan bidrage med meget på den måde."