Sæt dig ind i jobbet på forhånd

Hvis du vil have et nyt job, gælder det om at forberede din ansøgning grundigt og skrive den så præcis som muligt

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Før du sender en skriftlig ansøgning, er der et par ting, som du altid bør huske: Sæt dig ind i, hvad det er for et job, du søger, og sæt dig ind i, hvad det er for en virksomhed, der har slået stillingen op.

De råd kommer fra arbejdsgivere inden for så vidt forskellige områder som fødevarekontrol og specialundervisning.

»Når jeg sidder med en stak skriftlige ansøgninger, er det klart diskvalificerende, hvis en ansøger ikke ved ret meget om skolen og jobbet. Det mindste, man kan gøre, er at bruge en halv time på at kigge på vores hjemmeside. Den indeholder mange af de vigtige informationer«, siger Poul Christiansen, leder af specialkostskolen Limfjordsskolen.

Ole G. Jørgensen, kontrolchef ved Fødevareregion Nords afdeling i Århus, siger det sådan:

»Det dur ikke, hvis ansøgeren signalerer, at han eller hun ikke ved ret meget om, hvad det er for et job, der skal besættes, eller ikke har undersøgt, hvad vi beskæftiger os med i fødevareregionen. Jeg vil gerne have indtryk af, at ansøgeren er interesseret i lige netop det område, hvor der er behov for en ny medarbejder«.

De to chefer har også et andet godt råd: Skriv klart og ikke for langt.

»En side til et cv og en side til ansøgningen. Det plejer at være nok. Når man sidder med 50 ansøgninger, skal der gerne hurtigt være overblik over de enkelte tekster«, siger Ole G. Jørgensen.

At skrive klart handler blandt andet om sproget. Derfor er det en god idé at tjekke, at sætningerne er velformulerede, og at retskrivningen er i orden.

Er den skriftlige ansøgning udformet rigtigt, kan den være nøglen til det nye job. Er den udformet forkert, kan resultatet blive et afslag. Det sidste er tilfældet, hvis de, der læser den, ikke får alle de relevante oplysninger.

»Vi ringer normalt ikke, hvis der mangler informationer i ansøgningen. Den skal give fyldestgørende besked om uddannelse, kvalifikationer og erfaringer, så vi bliver klædt på til at vælge, hvem der skal til ansættelsessamtale«, siger Poul Christiansen.

Endnu et godt råd: Ansøgningen skal afspejle, hvad det er for et job, der skal besættes.

Når man skal have nye lærere på Limfjordsskolen, bliver der lagt vægt på, at den kommende medarbejder evner at tænke utraditionelt og har gåpåmod. Derfor giver en frisk indgang på en skriftlig ansøgning pluspoint. Det samme gør det, hvis den efterlader et indtryk af en ansøger, der tør vise sig selv frem.

Ole G. Jørgensen lægger mere vægt på saglig og præcis information:

»Hver ansøgning plejer at blive læst af to-tre forskellige mennesker, så det er svært at sige noget generelt om, hvordan den skal være udformet. Personligt har jeg en konservativ indstilling. Det betyder, at jeg helst ikke vil have for meget at vide om, at ansøgeren holder af at gå tur med hunden, og hvad han eller hun ellers laver i sin fritid«. |

Ekstra på undervisere.dk: »Det skal ansøgningen indeholde«.